Gryta på Viten

För ett par dagar sen så slaktade vi det första av årets lamm. Planen kring lammslakten har varit, och är, att vi ska slakta lammen på Öströö fårfarm som har ett riktigt slakteri där köttet blir besiktigat och godkänt för vidareförsäljning. Nu blev omständigheterna kring det här lammet (som ungarna hade döpt till ”Viten”) lite speciella så vi beslöt att slakta det här hemma.

Det är en del meck med att slakta hemma, meck som vi slipper om vi skickar bort lammen för slakt men det finns en tydlig fördel med att slakta hemma – djurtransporten, med tillhörande stress, försvinner helt. Under helgen så skiljde vi av Viten och de två andra bagglammen så att de gick för sig själva och när det var dags för slakt så hämtade jag honom, ledde honom 20 meter så att han var utom synhåll för de andra djuren och så gjorde vi avlivning och avblodning där. Viten var hur lugnt som helst och det hela var över på nolltid. Så stressfri blir tyvärr inte slakten om vi skickar i väg lammen. Jag tror inte att lammen kommer att fara illa på Öströö men de kommer helt klart vara mer stressade där än här hemma, så är det bara.

I går så provsmakade jag och sönerna Viten när jag improviserade ihop en lamm- och böngryta. Jag tycker, och jag tror barnen håller med, att grytan blev klart godkänd. Jag var lite orolig att killarna inte skulle gilla att bli serverade Viten med de hade inga betänkligheter att äta ett lamm de känt ända från födseln.

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

Google translate:

Arkiv
Länkar
The Pitti Peacock
Mr Porter gör en ironisk betraktelse av herrmodemässan Pitti Uomo.
Saoradh
För ett fritt och enat Irland - Nu!
Paul Smith
En intervju med en inspirerande människa och designer som gör snygga, bärbara kläder
Nelly´s garden
En bra blogg
Boxning
En rond som inspirerar mig – Ibland överträffar verkligheten Hollywood. Släng dig i väggen Rocky!
Aileen from Derry
Om vådan av att kliva in i fel bil
Gilla och dela
RSS
Följ via Email
Facebook
Google+
http://villblifrisk.com/gryta-pa-viten/
Twitter
INSTAGRAM