För ett par dagar sen så slaktade vi det första av årets lamm. Planen kring lammslakten har varit, och är, att vi ska slakta lammen på Öströö fårfarm som har ett riktigt slakteri där köttet blir besiktigat och godkänt för vidareförsäljning. Nu blev omständigheterna kring det här lammet (som ungarna hade döpt till ”Viten”) lite speciella så vi beslöt att slakta det här hemma.

Det är en del meck med att slakta hemma, meck som vi slipper om vi skickar bort lammen för slakt men det finns en tydlig fördel med att slakta hemma – djurtransporten, med tillhörande stress, försvinner helt. Under helgen så skiljde vi av Viten och de två andra bagglammen så att de gick för sig själva och när det var dags för slakt så hämtade jag honom, ledde honom 20 meter så att han var utom synhåll för de andra djuren och så gjorde vi avlivning och avblodning där. Viten var hur lugnt som helst och det hela var över på nolltid. Så stressfri blir tyvärr inte slakten om vi skickar i väg lammen. Jag tror inte att lammen kommer att fara illa på Öströö men de kommer helt klart vara mer stressade där än här hemma, så är det bara.

I går så provsmakade jag och sönerna Viten när jag improviserade ihop en lamm- och böngryta. Jag tycker, och jag tror barnen håller med, att grytan blev klart godkänd. Jag var lite orolig att killarna inte skulle gilla att bli serverade Viten med de hade inga betänkligheter att äta ett lamm de känt ända från födseln.

Var vänlig följ och gilla: