Fårfålla

Fåren har betat ner sin hage ordentligt så igår flyttade jag dem till frodigare gräs. Vanligtvis är det ett projekt för hela familjen eftersom vi brukar ställa ungarna som levande fållor för att styra fåren åt rätt håll. Proceduren är att jag lockar med mig fåren med pellets och när vi sen kommit en bit på vägen så fattar de galoppen och springer i förväg. Då behövs nån som blockerar fel vägval och lotsar dem in i rätt hage – perfekt jobb för ungarna.

Jag var dock ensam hemma i går och jag ville inte vänta tills de kom hem från skolan eftersom det rört till mina rutiner. Som det är nu så har jag tid avsatt på förmiddagen för att försöka få nåt gjort här hemma medan eftermiddagen är avsatt för hundpromenad, träning och vila. Jag känner att mina inrutade dagar hjälper mig väldigt mycket så jag ändrar ogärna på rutinerna och det fick mig att ge mig på att flytta fåren på egen hand. Som kompensation för bristen på barnarbetskraft så satte jag upp en fårfålla av eltråd och en cykel och hoppades att den skulle få fåren att springa åt rätt håll.

Till min förvåning så fungerade fållan som tänkt. Fåren stannade först upp när de kom till den men sen följde de den dit jag ville ha dem. Även om fårflytten gick bra så märkte jag att den varit en anspänning och psykiskt påfrestande för jag var mer eller mindre utslagen hela eftermiddagen.

Det börjar bli kallt att sitta ute och röka pipa på kvällarna. Jag kämpar dock på utomhus och har bara gjort enstaka besök på ”kontoret” i drängkammaren. Det är mycket trevligare att sitta ute i friska luften än att sitta inomhus. Piprökning är på nåt sett en utomhusaktivitet. Att jag sitter ute innebär att jag får anpassa valet av pipa och tobak lite efter vädret eftersom blåst påverkar hur snabbt och hett tobaken brinner. Jag brukar börja med att känna efter vad jag är sugen på för tobak och beroende på vädret och om den brinner fort eller långsamt (det hänger ihop med beredningsformen – lös, skivad eller i kub/plug) så väljer jag en pipa med passande väggar i piphuvudet. Brinner tobaken snabbt blir det tjocka väggar, de håller värmen bättre, medan en långsamt brinnande tobak fungerar bra i ett piphuvud med tunnare väggar. I går blåste det en del så då tog jag en tobak som brinner ganska långsamt för att pipan inte skulle bli för varm och het.

Till sist en bild på Betty – ständigt glad och positiv!

Följ och gilla:

johan

Bor med min familj på en liten gård utanför Getinge i Halland. Förtidspensionerad pga depression och GAD. Har ett stort klädintresse, brinner lite extra för tweed i alla dess former.

Du gillar kanske också...

Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
0
Vill gärna läsa dina tankar, snälla kommenterax
()
x