I morse så påpekade hustrun att mina dansande gråsparvar kanske dansar men de är ingapilfink_hangranna gråsparvar utan pilfinkar. Efter att ha kollat på nätet så kan jag inte annat än att ge henne rätt. Gråsparvar och pilfinkar är lika men pilfinkar har t.ex. en svart fläck på kinden och det har ”mina” fåglar.

När jag gick ut till hönsen i morse så hittade jag en pilfinksunge som lämnat boet lite för tidigt och inte fått luft under vingarna. Mamma eller pappan pep oroligt i äppelträdet en bit bort så jag lyfte upp fågelungen i trädet.pilfink_unge_markenpilfink_unge_handenpilfink_unge_tradDet var tydligen inte högt nog för den kunna flyga ifrån för när jag kom tillbaka från hönsen så satt den på gräset igen. Nu lyfte jag upp fågelungen på regnskyddet ovanför köksingången på huset. Det är lite högre, soligt så att den kunde torka fjädrarna och dessutom kattfritt. På gräsmattan eller i trädet så hade fågelungen snabbt blivit kattmat.

Det är mycket fågel idag – backsvalorna som jag bloggat om är numera bolösa, deras bohålor är bortgrävda. backsvala_bobacksvala_bo_rasatNär bona förstördes så verkar svalorna ha dragit vidare för det är ladusvalor som flyger över jordhögarna nu. Orsaken till bortgrävningen är att jordhögarna backsvalorna bosatte sig i är upplagda för att passera det här sorteringsverket.sorterverk_jordtelefonstolpe_nyDet var strålande sol och lagom varmt när jag gick min runda idag. Under promenaden så blev jag tyvärr påmind om hur lättväckt min oro är, idag så räckte det med en telefonstolpe för att jag skulle en orosattack. Det jag reagerade på var att stolpen var helt ny, och därmed nyligen tryckimpregnerad med kreosot och det drog in mina tankar på mina tidigare jobb. Då hade flera ärenden och uppdrag rörande kreosotförorenad mark. Tankarna på jobbet kolliderade med tankar på min nuvarande situation och resultatet blev en stark oro och massiva skuldkänslor hos mig. Oron och de dömande tankarna ligger hela tiden och lurar strax under ytan, beredda att hugga tag i mig vid första bästa tillfälle.kaja_hamlat_trad

Eftersom jag går samma runda varje gång så återkommer samma motiv regelbundet. Det finns t.ex. en rad med hamlade träd där det alltid håller kajbo_haltill ett gäng kajor. I dag fotade jag både kajorna och ett av de hål jag tror de byggt bo i. Jag nådde inte riktigt upp till hålet så jag sträckte upp kameran och knäppte, därav det något felvinklade fotot.

Blommorna och insekterna i trädgården är ett annat återkommande fotomotiv. I dag fotade jag bl.a. humlor i en röd blomma (arten är för mig okänd) och dessutom nån annan sorts flygande insekt i rhododendronbusken. Precis som på fjärilen i går så kan man se snabeln på insekten, fast dagens bilder blev mycket tydligare.humla_rod_blomma_600insekt_rhododendron_2insekt_rhododendron_1insekt_rhododendron_lyfter_2_600insekt_rhododendron_lyfter_1_600Det är nåt med rhododendronblommorna, varje gång jag går ut och kollar att Pirana har munkorgen på sig så tar jag med kameran och går omvägen förbi rhododendronbusken. Till och med en vanlig fluga blir spännande om den sitter på en rhododendronblomma.fluga_rhododendronEn sak med fotograferandet som är bra är att det hela tiden kommer nya chanser. Missar jag en insekt eller en fågel så vet jag att senare i dag eller i morgon så får jag förmodligen en nya möjlighet att ta ett liknande kort. Nedan kommer några insekter jag inte missade i dag (fler humlor…). humla_rhododendron_pollenhumla_pion_1humla_pion_2

Var vänlig följ och gilla: