Här händer det saker – lamm i söndagsmorse, avlivning av Pirana senare samma dag och så fler lamm i går. Även den här lamningen överraskade oss, vi hade koll på att tackan (nr 81) fyllt juvret ordentligt men när vi tittade till henne under gårdagen så såg vi inga tecken på att lamningen var på gång. När jag sen var in till fåren vid 17-tiden så stod hon där med två ganska färska lamm. Vi gjorde en rockad och flyttade ut Covid och Corona med tillhörande mor från lamningsboxen och flyttade in 81:an med sina nytillskott där. Lammen verkade pigga och var framme och snuttade på mamman och det kändes som att läget var under kontroll.

Vid det här laget borde jag lärt mig att läget aldrig är under kontroll – när jag tittade till fåren vid 22-tiden hade nummer 81 klämt ur sig ett tredje lamm. Det kan ju tyckas som en bonus men tackorna (i varje fall den ras vi har) har oftast svårt att klara fler än två lamm. Lammet, en tacka, var relativt nyfött när jag hittade det för hon var fortfarande blöt i pälsen. Hon tog sig dock upp på fötter på egen hand och med lite hjälp från min sida så kunde hon dia en stund innan mamman blev orolig och flyttade på sig. Med tre lamm som alla bräker så blir det rätt rörigt och tackan försökte sno runt och titta till alla samtidigt.

Jag fortsatte att titta till fåren var trettionde minut fram till klockan ett natten till idag. Det tredje lammet verkade hyfsat piggt men jag såg det sällan dia så ett par gånger mjölkade jag ur tackan lite och gav mjölken till lammet med hjälp av en liten spruta.

Idag på dan har vi fått hjälpa det tredje lammet att dia genom att hålla fast 81:an som inte riktigt ville släppa fram henne. Det är det där med att tre lamm är ett för mycket…. Vi har också hållit ögonen på de resterande tackorna för att om möjligt inte missa ytterligare en lamning.

Man kan ju tycka att tre överraskningslamm skulle vara nog med händelser för en dag men så var inte fallet igår. Vi fick hit en kompis till Hia också. En granne har en ponny, Zantos, i samma storlek som Hia och vi har fått låna honom ett tag så att Hia inte behöver gå ensam. De två verkar komma bra överens, nosade lite på varandra innan de satte i gång med att beta. Efter en stund busade Zantos till lite men mest var det fokus på gräset som gällde.Jag rundar av med en bild på Covid och Corona.

Var vänlig följ och gilla: