En gul häst på en gul stubbåker

Vi har testat att köra med Tora på stubbåkrarna som dykt upp så här i skördetider men tyvärr är de i skumpigaste laget så vi har återgått till vägarna. När vi körde idag så såg vi mycket rovfågel, kärrhök, tornfalk och glada. Vi kunde också jämföra fält med konventionellt och ekologiskt korn – det syns otroligt väl vilket skifte som är vad, men det ska ju vara skillnad.I går så var hustrun och jag in till Getinge och spelade tennis i en timme. Hustrun har gått en kurs under våren/försommaren men jag spelade på mina gamla meriter från barndomen. Jag tillhör ju generationen som växte upp med Björn Borg och inspirerade av honom så spelade vi mycket tennis. Huvudsakligen höll vi till på den asfalterade vändplanen vid radhuslängan där jag växte upp (på vintern spelade vi hockey där) men vi plankade också in på Vagnhärads enda tennisbana och spelade där tills nån som bokat banan dök upp, eller tills ägaren svängde förbi och jagade bort oss.

Apropå minnen från barndomen så gick jag förbi vår vedtrave i går och lukten från den fick mig att minnas somrarna hos farmor och farfar i Finland. De använde en hel del ved i sin vedspis och i bastun så på somrarna låg ved och torkade på deras gårdsplan (när den var torr lades den i vedlidret) och den luktade precis som vår vedtrave. Tidigare har jag också noterat att lukten i vårt magasin, där gräsklipparen och cyklarna står, är väldigt lik lukten i farfars verkstad.

OS har börjat och om en knapp vecka så drar friidrotten igång. Jag har börjat spana in vilka pass jag vill se (d.v.s. när jag ska bjuda in mig till grannen). Det jag främst vill se är maratonloppen (som tyvärr går mitt i natten) och hinderlöpningen. Visste ni att hinderlöpningen faktiskt har irländska rötter? På engelska heter det ju ”steeplechase” och det namnet kommer från hästkapplöpningens tävlingsform med samma namn. Ordet ”steeple” betyder kyrktorn och ursprungligen det handlade om kappritter över fälten från en bys kyrka till en annans och enligt Wikipedia och amerikanska National steeplechase association har den sortens tävling sitt ursprung på Irland. Faktiskt i ”mitt” grevskap, Cork – 

“By most accounts, the first steeplechase race was held in 1752 in County Cork, Ireland, where a horseman named O’Callaghan engaged Edmund Blake in a match race, covering approximately 4 1/2 miles from Buttevant Church to St. Mary’s Doneraile, whose tower was known as St. Leger Steeple.” (National steeplechase association)

I mitten på 1800-talet kom sen nån på att man skulle springa över fält och häckar istället för att rida och så var hinderlöpningen född.

Please follow and like us:

2 kommentarer till En gul häst på en gul stubbåker

 • AnnaCarin skriver:

  Härliga minnen från Finland!

  • johan
   johan skriver:

   Det blev många fina somrar där som barn men det var även härligt att åka dit med hustrun och pojkarna. Känns lite konstigt att det är sålt nu men av vad jag förstått så har de som köpte satsat på gården och startat nån slags handelsträdgård där. De finns på FB under namnet Puutarha Nyhem Trädgård eller på nätet https://www.nyhem.fi/

   /Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

Google translate:

Arkiv
Länkar
The Pitti Peacock
Mr Porter gör en ironisk betraktelse av herrmodemässan Pitti Uomo.
Saoradh
För ett fritt och enat Irland - Nu!
Paul Smith
En intervju med en inspirerande människa och designer som gör snygga, bärbara kläder
Nelly´s garden
En bra blogg
Boxning
En rond som inspirerar mig – Ibland överträffar verkligheten Hollywood. Släng dig i väggen Rocky!
Aileen from Derry
Om vådan av att kliva in i fel bil
Gilla och dela
RSS
Följ via Email
Facebook
Google+
http://villblifrisk.com/en-gul-hast-pa-en-gul-stubbaker/
Twitter
INSTAGRAM