Fotbolls-VM i Qatar pågår för fullt och det är ännu ett av dessa stora mästerskap där idrottspamparna ansett att pengar, inklusive mutor, inte luktar. I Qatar luktar diktaturens pengar bland annat blod, misogyni och homofobi, mästerskapet borde verkligen inte ha landat i gulfstaten. Det var därför med glädje jag häromdagen läste att många svenska tevetittarna verkar bojkotta matcherna. Själv har jag en något haltande bojkott av mästerskapet. Jag ser inga matcher härhemma men jag har sett ett par hos den äldre granne jag brukar fika och titta på sport med. Han vill verkligen ha besök och jag har inte hjärta att säga att jag inte vill titta på fotbolls-VM av politiska skäl så jag har gått dit. Igår kväll hade jag också sällskap av 13-åringen när USA spelade oavgjort mot England. Vi har en inbjudan att se USA mot Iran på tisdag men jag vet inte hur jag ska göra med det.

Ni vet kanske att ”bojkott” har ett irländskt ursprung? Ordet härrör från Charles Boycott som just bojkottades av irländare när han arbetade som förvaltare åt en anglo-irländsk godsherre i grevskapet Mayo. Arrendatorer på Irland behandlades överlag väldigt dåligt och det som utlöste bojkotten var att Charles Boycott försökte vräka ett antal arrendatorer. Lokalbefolkningen svarade genom att helt vände honom och godset ryggen, hans personal slutade (vissa efter hot från de bojkottande), affärerna sålde inga varor till godset och brevbäraren delade inte ut nån post. När det sedan var dags att skörda grödorna på godset så fick man inte tag på lokal arbetskraft utan grödorna skördades av lojalister från Ulster som skyddades av soldater och poliser som den brittiska staten skickat dit. Tack vare dem så bärgades skörden, grödor till ett värde av £500 kostade £10 000 att få från fälten och ett nytt ord hade skapats. Klicka på texten så blir den större.I eftermiddags var hustrun och jag iväg på hundpromenad i Biskopstorp igen. Vi var på ett ställe som hundarna inte varit på tidigare och de var riktigt taggade. När vi passerade en liten sjö var Sigge mer än taggad, han ville verkligen i och bada.

Var vänlig följ och gilla: