Gårdagen var en av mina bättre dagar på länge och det ”braiga” började redan på morgonen med att jag vann ett paket kaffe! En av dem som jag följer på YouTube driver ett kafferosteri och han hade en liten tävling med kaffe som pris. Jag vann inte det stora priset, två paket kaffe och tre burkar piptobak, men väl ett tröstpris bestående av enbart kaffe. Väl så!

Yngsta sonen hade en tid hos tandläkaren i går vid nio så han åkte inte med skolbussen utan var hemma med mig. Det ändrade min vanliga morgonrutin och jag fick en timme över mellan åtta och nio. Jag utnyttjade den timmen till att sy och fick en hel del gjort. Jag smalnade av benen på ett par byxor och sydde lite smådetaljer på ett annat par som väntat länge på att jag skulle plocka fram symaskinen.

Byxorna som jag smalnade av benen på hade jag sen till praktiken på eftermiddagen. Till dem så hade jag bl.a. en blå kavaj som jag längt ärmarna på. Kavajen kändes verkligen bra och den kan bli en favorit i vår och sommar, det är extra kul att den kändes så bra eftersom det är en av mina 20-kronors kavajer jag köpt på Emmaus. Kavajen blir inte sämre av att det är en Oscar Jacobson i ett fint tyg från det numera nedlagda italienska väveriet Fintes.

Hustrun har agerat teletekniker här hemma och organiserat alla våra dator- och telefondosor. De sitter nu prydligt uppsatta på väggen i källartrappan, det blev väldigt mycket sladdar….. Det ska komma en elektriker och sätta dit ett eluttag och dra sladden mellan routern och datorn under golvet, så sladdröran kommer att minska lite så småningom.

Hovslagaren var här idag och medan han skodde så stod jag bredvid och kände mig överflödig. Jag gjorde dock en positiv upptäckt – vi har en potentiell tobakspress i stallet! Vi har ett arbetsbord ståendes där (en av hantverkarna som jobbade med renoveringen av stallet glömde kvar det) och på bordet så finns en sorts tving som jag skulle kunna använda för att pressa tobak med. Jag gillar ju plug-tobak och det är hela tobaksblad som lagts på varandra och sedan pressats hårt ett tag (några veckor, kanske en månad) så att man sen kan skära ut hårda tobaksblock, plug, ur dem. Man kan pressa färdigskuren tobak på samma sätt och då får man nåt som på engelska kallas för ”Crumble cake” och jag har varit sugen på att testa att göra sån tobak ett tag. Min ”Crumble cake” har dock stupat på att jag inte haft nån press, tills idag. Efter att hovslagaren varit här så gick jag in och letade efter lämpliga kärl för att pressa tobak i. Efter mycket letande så hittade jag till slut en keramikburk, att lägga tobaken i, och en liten glasburk att ha som kolv/press. Jag fyllde keramikburken med min tobaksblandning och gick ut i stallet. Jag svor en stund när jag upptäckte att burkarna var lite för stora för pressen. Jag gav mig dock inte utan gick ner i källaren och efter lite mickel så lyckades jag skruva loss ett litet skruvstäd som satt på arbetsbänken där. När det var löst så kunde jag sen sätta tobaken i press. Hela klabbet står nu i diskhon i vårt kontor/hobbyrum och ska så göra i en månad. Under den tiden så ska jag gradvis dra åt skruvstädet för att i slutet på maj ha en hemmagjord ”Crumble cake”. Problemet då blir att få ut den ur burken utan att förstöra den helt och hållet. Poängen med att behandla tobak på det här sättet är att man får till stånd en svag jäsning i tobaken och det påverkar smaken positivt.

Idag så rökte jag återigen dagens pipa i mangelrummet i magasinet eftersom vädret inte lockade till att vara ute. Jag har släpat ut vår gamla gungstol till magasinet så jag satt och gungade medan jag njöt av pipan och filosoferade i största allmänhet. Himla trevligt!

Var vänlig följ och gilla: