Inspirerad av upptäckten att vår trappsten faktiskt är en gravsten så har jag luskat vidare för att få mer information om de som nämns på stenen. Letandet ledde mig till Hallands släktforskarförening eftersom de har en inventering över minnestavlor från gårdar i Halland och i den inventeringen ingår en tavla från vår gård. En minnestavla är en tavla som målats för att uppmärksamma en särskild händelse, till exempel ett bröllop. Jag kontaktade föreningen och fick svar både via telefon och e-post. Det visade sig att minnestavlan är från när sonen till paret på gravstenen gifte sig 1870 (tavlan är klickbar). Släktforskarföreningen rotade fram mer information om släkten vilket resulterade i släktträdet nedan. Det börjar med personerna på vår gravsten.Den familj vi köpte gården av tillhör inte den här släkten eftersom de köpte den av Johan Bengtsson. Johans två döttrar, Charlotta och Hulda bodde kvar på gårdens undantag fram till dess att de dog på 70-talet. När vi flyttade hit 2003 så fick vi höra att Johan Bengtsson kallats ”Kungen på berget” och att hans döttrar följaktligen kallades för ”Prinsessorna”.

När jag hade kontakt med släktforskarföreningen så frågade jag om de trodde att gravstenen kasserats på grund av felstavningen ”hemmanseggare” och för att födelse- och dödsdatum inte stämde med kyrkböckerna. De trodde inte att stenen betraktats som sekunda för det utan att den förmodligen stått vid graven fram till dess gravplatsen togs i anspråk av nån annan och att man då tog hem stenen hit. Återbruk…..

Angående gravstenar så vill jag poängtera att jag bryr mig om stavning och datum, så på min gravsten vill jag att siffror och bokstäver ska stämma. Jag har funderat på om jag vill ha en titel på stenen och landat i att det i så fall får bli ”hemmansägare” det tycker jag låter både häftigt och traditionellt! Jag vet inte vad stenhuggeriarbeten kostar med det hade också varit trevligt att få ståta med profilbilden jag har på min Zippo. 🙂

Var vänlig följ och gilla: