I går var jag ute med gräsklipparen igen och kunde då konstatera att min säteslagning med spännband fungerade. Sitsen satt där den skulle och gled inte omkring medan jag klippte hos en granne och i hästhagen. De senaste veckorna så har gräset i hästarnas hage vuxit explosionsartat så nu har vi dem i en mindre hage där gräset är klippt riktigt kort. Jag klipper även gräset i en den större hagen, där jag kommer åt, för att hagen inte ska bli övervuxen med gräs och sly. För mig ger det också en personlig tillfredsställelse att klippa hagen eftersom jag tycker resultatet ser snyggt och prydligt ut.I kväll så kommer hustruns föräldrar hit för några dagars besök och för att ha nåt att tugga på till fikat när de är här så har jag och ena sonen bakat lite, kolakakor och chokladbollar. Vi har gjort kolakakor förr och de brukar smaka mycket bättre än de ser ut. Chokladbollar är en klassiker i min kakrepertoar (som i princip består av kolakakor och chokladbollar) och jag bakade dem ofta med barnen jag hade hand om som fritidsledare på Invandrarverket/Migrationsverket 1999. Mitt stoltaste bakögonblick kommer faktiskt därifrån och det var när en iransk mamma, på stapplande engelsk, bad om receptet på chokladbollar eftersom hennes son ville att hon skulle baka såna efter att han ha ätit dem med mig.

Det svåraste med chokladbollar är om man ska rulla dem i pärlsocker eller riven kokos. Jag brukar aldrig kunna bestämma mig utan kör båda sorterna. En annan knivig sak med chokladbollar är namnet. Jag är gammal nog att ha växt upp med dem som negerbollar och jag tror inte att vi menade nåt illa med det namnet men eftersom människor tar illa upp så är det väl helt rimligt att kalla bakverken chokladbollar.

När jag tänker på hur vi pratade och skämtade som barn så inser jag att vår jargong innehöll en hel del opassande skämt och uttryck. Jag vet inte om det gäller alla som växte upp på 70-talet eller om vi på Nygårdsplatån i Vagnhärad var extra fördomsfulla?

Till sist en bärfis, några krusbär och ett gäng svartkämpar (klickbara).

Var vänlig följ och gilla: