I tisdags kväll tyckte jag att en av tackorna, hon som hade kalciumbrist för några veckor sen, betedde sig lite misstänkt så jag stängde in henne i lamningsboxen och höll koll på henne. Natten till onsdag så lutade jag åt att hon höll på att få kalciumbrist igen, onsdag förmiddag trodde jag att hon skulle lamma, onsdag eftermiddag och kväll (efter ett veterinärbesök) var jag säker på att hon skulle lamma snart och idag på morgonen så gjorde jag och hustrun bedömningen att tackan drev med oss och inte skulle lamma riktigt än. En avstämning med veterinären resulterade dock i att vi fick beskedet att lammen förmodligen var döda i tackan och att han ville ge nåt för att abortera lammen innan tackan tog skada. Vi beslöt att avvakta nån timme men det resulterade inte i nåt så jag ringde veterinären och sa att det fick bli en abort. Han var upptagen just då men sa att han skulle komma förbi under eftermiddagen. När jag sen tittade till tackan vid 14-tiden så visade hon plötsligt upp tydliga tecken på värkar!!

Hon fortsatte att krysta och delar av vad jag trodde var en fostersäck kom ut. Efter det så slutade tackan att krysta så jag ringde veterinären och informerade honom om läget och frågade vad jag skulle göra. Han tyckte jag skulle känna om jag kände ett lamm i tackan och i så fall dra ut det. Jag stoppade in handen men kände ingenting som skulle kunna vara ett lamm. Förtvivlad ringde jag tillbaka till veterinären och bad honom komma och hjälpa mig. Medan jag väntade på förstärkningen reste sig tackan och då sprack blåsan som hängde ur henne och den innehöll en massa kladd men inget lamm. Tackan slickade lite i kladdet men sen började hon ganska snart bete sig som att det var en lamning till på gång, bland annat så skrapade hon väldigt i bädden med frambenen.

Ungefär samtidigt som veterinären anlände så syntes nästa fostersäck i rumpan på tackan. Medan jag höll tackan så plockade veterinären ut ett friskt och välskapt lamm! Jag frågade om det kunde finnas fler lamm men han sa att han inte trodde det och för att vara på den säkra sidan så stack han in armen i tackan och kände efter utan att hitta nåt.Hustrun och jag hade trott att tackan skulle få två lamm men att alls få ett levande lamm efter en så långdragen lamning kändes som något fantastiskt. Jag gick in och firade med en kopp kaffe och en bit choklad. När jag en stund senare gick ut och tittade till tackan och lammet så låg där ännu ett lamm! Hon hade två lamm i sig. Veterinären lät lite generad när jag ringde och berättade det för honom. Jag skiter i om han missade det andra lammet för jag blev jätteglad att det blev två levande lamm.Ännu en spännande nyhet är att 12-åringen och jag upptäckt att det bor en igelkott precis vid vår ytterdörr. Killarna har sina pilbågar (som sällan används) stående där och därför har det samlats en hel del löv längs med husgrunden, innanför löven håller en igelkott till. Sonen och jag såg först igelkotten när den var ute i det öppna, den verkade vara i riktigt dåligt skick och skakade en hel massa.

Det var ganska varmt där i solen så vi ställde fram lite vatten till den (då blev den rädd och rullade ihop sig) och lät den sen vara.Efter nån timme så hade den repat sig och var ute på gräsmattan och gick, ytterligare lite senare upptäckte vi den ihopkurad vid löven och pilbågarna.Till sist två bilder på fastfrusna myror, de senaste morgnarna så har det funnits myror fastfrusna i isen som bildats under natten på vattnet i hästarnas hage.

Var vänlig följ och gilla: