Hemma är vi utan telefon och internet igen. Det strulade ju för några veckor sen men då fungerade telefon och internet i varje fall sporadiskt. Den här gången är båda stendöda, ingen puls alls. Jag har felanmält det till Tele 2 och de gjorde en mätning och kunde se att det var nåt fel med vår telefonuppkoppling. De säger att det kan ta upp till fem arbetsdagar att laga felet men sist var de dock väldigt snabba. Jag kan inte göra mycket mer än att vänta och se nu. Bloggandet får ske från den datorn jag har på min praktikplats. Jag hade med mig både text och bilder på ett USB-minne så det gick snabbt att lägga ut det på bloggen.

Det kom ett rött kuvert i posten i går.collectum_kuvert_a Jag trodde först att det var från Pensionsmyndigheten men det var från Collectum. De förvaltar den del av pensionspengarna som jag får via det kollektivavtal som gäller på WSP. Jag har nån gång i tiden valt tre olika fonder att förvalta kollektivavtalspengarna. Av årsbeskedet att döma så har jag valt rätt ok fonder (fast min fru hade valt ännu bättre och det stör tävlingsmänniskan i mig).

Jag kan inte hålla koll på Pensionsmyndigheten, Collectum, Alecta, ITP-K och allt vad de olika pensionsförvaltarna heter. Valfrihet är bra men jag har lite svårt att se att jag som individ kan ta informerade och kunniga beslut kring hur mina pensionspengar ska investeras. Jag har inte tillräcklig kunskap för det (mina 10 poäng i nationalekonomi föreslår inte långt) och jag har inte ork att skaffa mig den kunskap som behövs. Jag tror inte heller att jag är den enda i den här situationen. De stora vinnarna på valfriheten kring pensionerna är bankerna och fondbolagen. Var det inte nån som sjöng om Staten och kapitalet för länge sen….?

Även om jag tycker pensionsreformen slagit fel så tycker jag att det är viktigt med valfrihet och privata alternativ till offentliga tjänster. Tankarna om att ta bort valfriheten inom vård, skola och omsorg genom begränsningar av vinstuttag för privata företag i de branscherna tycker jag är stolliga. Inte för att de privata viv_albertine_sbiografi_aalternativen är så oerhört mycket bättre utan för att förslaget luktar DDR och inkompetent offentlig styrning/upphandling. Vad blir nästa steg- inga offentliga pengar alls till företag som tar ut vinst, oberoende av bransch?

Neneh_Cherry_aJag håller på att läsa Viv Albertines självbiografi ”Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys ” (hur fick hon en förläggare att acceptera den titeln?). Jag hade inte fattat hur involverad hon var i punkscenen i slutet på 1970- och början på 80-talet. Hon inspirerade t.ex. Mick Jones i ”The Clash” att skriva låten ”Train in vain”, hur coolt är inte det? Av Albertines bok så har jag också förstått att Neneh Cherry var med i ”The Slits” de sista åren. Det är en helt annan sorts musikstil än jag förknippar henne med – positivt överraskad.

Igår var jag och svärmor (hon är här med anledning av att femåringens blev en sexåring idag) på Falkenbergs museum.falkenbergs_museum_byggnad_a De är inriktade på design och visar just nu en utställning om stickade kläder (”Från Chanel till Westwood”). Det var mycket snygga och intressanta kläder, mest damkläder men även lite herr. Museet var en positiv överraskning, lagom stort, personligt och charmigt. De verkar också ha mycket föreläsningar och aktiviteter.falkenbergs_museum_broschyr_a Kaféet i bottenvåningen drivs dessutom som ett socialt företag, bara det gör att de är värda en stödfika.

Efter museet så åkte vi till Kupan. Jag köpte en skjorta och ett par hängslen. Skjortan är en relativt modern (av kragvidden att döma) skapelse från Stenströms. Den är tyvärr i storlek 38 så jag kan inte ha den (har 42-43) men jag ska försöka sälja den i Göteborg. Denskjorta_stenstroms_a kostade bara 20 kronor så jag hade råd att chansa. Vill de inte ha den i Göteborg så får jag skänka bort den på hemmaplan. Jag köpte också ett par hängslen i den franska trikolorens färger (med lite extra blått). Har jag de inte annars så kan jag i varje fall ha dem den 14:e juli.hangslen_fr_a

Var vänlig följ och gilla: