Jag var trött och seg i morse så jag bestämde tidigt att jag skulle sätta upp ett väldigt lindrigt beting för dagen – lava ved en timme. Ungarna var i skolan så jag var ensam hemma och inget annat fanns på radarn men trots det så lavade jag inte ett enda vedträ idag. Det regnade rejält på förmiddagen så jag var ursäktad från vedlavning då men innan lunch höll det upp och en stund senare så tittade faktiskt solen fram även om det var disigt.

Under en eftermiddag med soldis och inget annat att göra så kan man tycka att jag skulle hinna ägna 60 minuter åt veden men icke så. När solen kom fram bestämde jag mig för att jag skulle försöka upprepa gårdagens mindfulnessövning med pipan innan jag gav mig på veden. Det blev en bra övning även om den inte blev riktigt lika avslappnande som igår, vädret var dock varmare då (blåste kallt idag). När jag började närma mig slutet på pipstoppet så dök det upp en distraktion som fick mina planer att haverera. Tvärs över vägen från oss finns en liten hage med rätt många stora askar i och i eftermiddags gav sig markägaren, tillika en granne, på att fälla två av dem. Jag hade inte gett mig på trädfällningen med den vind som då blåste men han var modigare, och skickligare, än vad jag är så han körde på med mig som intresserad åskådare. En åskådare som blev sittandes så länge att tiden som var avsatt för vedlavning helt försvann.

De två askar som valdes ut för fällning stod jämte varandra och hela projektet inleddes med att markägaren la en vajer om den ena asken och med hjälp av traktorn satte trädet i spänn. Min tanke var att han med hjälp av traktorn och vajern skulle tvinga asken att falla i en bestämd riktning. Jag var skeptisk till det eftersom jag upplevde att han försökte få trädet att falla mot sin naturliga lutning och även mot vindriktningen. Han märkte nog att det var fel dag att ge sig på just det trädet för efter att ha spänt vajern och inspekterat trädet så kopplade han loss utan att såga nåt. Han gav sig i stället på trädet bredvid. Det var inte heller nån lätt fällningen men han genomförde den mycket snyggt.

Jag hade inte fått ner ett träd av den storleken så tjusigt ens på en vindstilla dag.

Var vänlig följ och gilla: