Jag väntar fortfarande på paketet från USA som jag skrev om den 26:e juni. Jag har dock varit i kontakt med avsändaren och fått besked om att det skickades med riktig snigelpost – normal leveranstid till Sverige är 4-6 veckor men det kan ta längre än så. Jag får helt enkelt ge mig till tåls ett tag till och jag får väl be Postnord om ursäkt också. De är ju tydligen inte orsaken till att paketet dröjer.

Nåt som dock kommit i posten är filmen ”Maze” som jag köpte på Amazon.uk. Filmen handlar om den massrymning som IRA genomförde från Long Kesh-fängelset (av britter och lojalister kallat Maze-fängelset) 1983. Oavsett vad man kallar fängelset så betraktades det vid tiden som ett av de säkraste i Europa, det hindrade dock inte 38 IRA-medlemmar från ta sig ut ur fängelset. Hälften av rymlingarna blev, tyvärr, infångade inom nån dag och av de som kom undan greps eller dödades flera av brittisk militär i samband med olika IRA-attacker men några kom faktiskt undan för gott.

När jag köpte ”Maze” så köpte jag två filmer till (de har inte kommit än), varav den ena faktiskt också utspelar på Long Kesh, fast 1981. Det är ”Some mother´s son” som handlar om den hungerstrejk till döds som tio IRA och INLA medlemmar genomförde för att få bli behandlade som politiska fångar och inte som vanliga kriminella. Hungerstrejken 1981 är en enormt viktigt händelse i konflikten på Irland, utan den så hade fredsprocessen 1998 aldrig kunnat ske.

Nedan finns en trailer för filmen men den finns faktiskt utlagd i sin helhet, otextad, på YouTube om nån vill se den.

Den sista filmen jag köpte handlar inte om Irland utan om piprökning. Den heter ”Father the flame” och handlar om piprökning, självklart om rökandet och dess betydelse men kanske ännu mer om tillverkningen av pipor.

Några som vårdade lågan var sönerna och deras kompis när de i går lekte med ett förstoringsglas och använde det till att sätta fyr på träbitar och gamla löv.

Var vänlig följ och gilla: