De senaste dagarna har jag flera gånger fått kraftiga stress- och orosattacker på grund av småsaker, det har verkligen inte funnits någon proportion mellan orsak och verkan. Det handlar alltid om att saker förändras, eller dyker upp, med kort varsel. Det behöver inte alltid vara något negativt som kommer upp på radarn (även om dåliga nyheter förstås gör det hela värre), till exempel så föregicks måndagens, mycket trevliga, åktur med Pirana av en massa stress hos mig eftersom hustrun föreslog att vi skulle köra på förmiddagen istället för på eftermiddagen som jag räknat med. Det gick ju jättebra att köra innan lunch men hade jag inte tragglat ”våga gå emot dina känslor” i terapin så mycket så hade jag inte fixat det. Jag tror att det i mångt och mycket handlar om att jag känner att jag förlorar kontrollen över situationen när något förändras eller plötsligt händer.

En annan sida av mitt behov av kontroll (imaginär eller verklig) är att jag nästan bara läser samma böcker och ser samma filmer om och om igen. Jag vill veta vad som ska hända, jag vill inte bli överraskad och få en känslomässig reaktion som jag inte var beredd på. När jag nån gång läser en ny bok så brukar jag därför alltid läsa slutet tidigt och ser jag en ny film så kollar jag alltid handlingen på nätet i förväg.

Nåt som jag inte egentligen kan kontrollera alls men som jag ändå försöker hålla koll på är tackornas lamning. Jag vet inte när det är dags (borde vara snart) men jag försöker hålla ett extra öga på dem för att se när det närmar sig. Det jag tittar på är dels deras beteende men också på hur deras juver och spenar ser ut. När lamningen närmar sig så fyller de juvret och sedan sväller spenarna även upp lite. Jag är ingen expert på det hela men jag försöker titta på dem varje dag för att i varje fall kunna se eventuella förändringar. Just nu tycker jag att de tackor som ska vara dräktiga alla ser ut att ha fyllda juver men jag är osäker på hur jag ska bedöma spenarnas tillstånd. Orsaken till att jag vill hålla koll på när det är dags för lamning är för att jag ska kunna flytta över den blivande mamman till en särskild lammningsbox.

Idag när jag satt ute på gårdsplanen och rökte så kunde jag notera att skatorna återupptagit sitt bobyggande i en av kastanjerna, så de hade väl bara tagit en dag ledigt i måndags. Kajorna håller sig dock fortsatt borta från skorstenen.

Var vänlig följ och gilla: