Idag var vi och sköt luftgevär med pojkarna. Det var första gången men det gick jättebra. Båda två tyckte det var roligt. Gevären är ju rätt stora så i början var det lite besvärligt att hålla, sikta och ha fingret på avtryckaren samtidigt. Även den lille fick dock ordning på det till slut. De första skotten kanske inte träffade tavlan men sen fick de ordning på träffarna.luftgevär_1_a

Jag är ju väldigt fascinerad av boxning och har varit så ganska länge. Jag tror det började när jag läste några av Torbjörn Säfves böcker om boxare. En av tjusningarna med boxning är att allt är möjligt. Det finns alltid hopp. Ett slag kan vända en match, lyfta en karriär. Boxningshistorien är också full av sanna ”Rocky”-historier. Boxare som borde varit chanslösa men som överraskar och besegrar en mer namnkunnig motståndare.

Ett slag kan också ända ett liv. Det kommer man inte ifrån. Det är en del av tjusningen med boxning, både för utövare och åskådare. Det är inte bara sport – det kan faktiskt vara på liv och död.

När det är jobbigt och allt känns hopplöst brukar jag trösta mig med boxning. Jag tittar på matcher med överraskande vinnare eller där den ena boxaren verkar förlora matchen men plötsligt förändrar allt och vinner på ko. Det ger mig hopp om att förändring trots allt är möjlig. Det kan ordna sig även om allt verkar hopplöst.

Nedan finns klipp från några av de matcher jag brukar titta på. Den sista matchen på listan representerar även den förtrycktes seger över förtryckaren – kampen mot rasism och rassegregation i USA.

Micky Ward vs Alfonso Sanchez: Lyssna på kommentatorerna som dömer ut Ward och säger att matchen bör stoppas för att den är så ensidig. Ward tar inte en massa stryk men han boxas inte. En minut och fyrtio sekunder in i sjunde ronden ändras allt av ett perfekt kroppsslag (1.30 in i klippet). När allt känns jobbigt skulle jag vilja få in ett sånt slag på hopplösheten.

James ”Buster” Douglas vs Mike Tyson: ”Buster” Douglas skulle vara kanonmat för Tyson. Lätta pengar. Trots det dominerar Douglas matchen. Han blir nerslagen i åttonde ronden, räddas av gong-gongen, reser sig och knockar Tyson i rond tio.

Marco Antonio Barrera vs Naseem Hamed: Barrera betraktades som en gammal man utan chans mot den kaxiga ko-artisten Hamed. Barrera dominerade Hamed fullständigt och avslutade i praktiken hans boxningskarriär. Beklagar musiken och det långa introt i klippet.

Diego Corrales vs Jose Luis Castillo: Corrales blir nedslagen två gånger i tionde ronden. Spottar ut tandskyddet för att vinna tid. Avslutar ronden och matchen med att knocka Castillo.

Jack Johnson vs James J Jeffries: Johnson besegrade rasismen i boxningen (och USA) genom att bli världens första svarta världsmästare 1908. Två år senare mötte han Jeffries i ”The fight of the century”. Jeffries gjorde come-back enbart för att visa att den vite mannen var överlägsen den svarte. Så var inte fallet. Jeffries ringhörna kastar in handuken i den 15:e ronden när han i praktiken redan är utslagen. Segern får en bitter eftersmak eftersom den följs av ett antal lynchningar av svarta män. 100 år senare har USA en svart president – sug på den KKK!

 

Var vänlig följ och gilla: