De senaste åren har jag tyckt att julen varit jobbig. Min grundinställning till julen är dock positiv. Min grundinställning till Nyår är däremot negativ. Jag vet inte vad det är med nyår men jag tycker det är en jobbig dag. När jag tänker tillbaka så är den senaste Nyårsafton som jag direkt kan säga var en ångestfri och positiv upplevelse är 1985 – då var jag på Johanneshov och hörde Ulf Lundell spela.lundell_a Det var också enda gången jag såg Cornelis live. Han var gäst på konserten och spelade bl.a. ”Märk hur vår skugga”. Mindre än två år senare var han själv död.

Ett nyår under studietiden i Uppsala sticker ut. Det var den nyårsaftonen min fru föll i trappan, reste sig, jag kramade henne. Då säger hon ”jag svimmar” och så föll hon – jag tappade taget och hon slog huvudet i golvet och började krampa. Ambulansen kom men hon blev kvar hemma. Som jag minns det så var vi väldigt fokuserade på varandra det nyåret. Själva årsskiftet kom i bakgrunden, det handlade mest om oss två den dagen.

Jag vet inte riktigt vad det är med nyår som jag upplever som jobbigt. En del kan nog vara att det gånga året summeras och utvärderas. Jag känner aldrig att det blir en positiv utvärdering för min del. En annan del kan vara att vi kliver in i ett nytt år, lämnar något bakom oss, tar ett steg närmare döden. Det gör vi ju förvisso varje dag men det känns tydligare och starkare vid årsskiftet.

När jag tänker tillbaka på 2013 så har det hänt väldigt mycket i år. Även om jag fortfarande är sjuk så har det hänt en hel del bra saker. Jag var väldigt stressad när vi gick in i 2013 eftersom jag skulle bli utförsäkrad i februari. Med facit i hand så var nog utförsäkringen en positiv händelse. Den handläggare jag fick på Arbetsförmedlingen var väldigt bra.AF_a Hon förstod hur jag upplevde utförsäkringen (väldigt dålig för självkänslan och stigmatiserande) och sa att jag skulle försöka se den som en nystart. Hon sa inget om att jag skulle börja söka jobb eller gå ”söka-jobb”-kurser utan tyckte att jag skulle fortsätta med cafét på Clavis och med att sy. Hon föreslog också att jag skulle försöka börja springa igen. Jag gjorde ett försök att komma igång med löpningen men det var tungt och segt hela tiden och jag fick ingen positiv känsla av det. Jag tror dock att jag inte börjat springa i höst om hon inte väckt tanken i våras. Hon fick mig ändå att börja tänka på löpning som nåt positivt även om jag inte gör milen på under 35 minuter. Det är ok att bara hasa runt. Så länge det känns bra så är det. Det är det viktiga.

Under hösten har det hänt saker. Jag har tagit syendet till en ny ”nivå” (sytt efter mönster). Jag har börjat på praktik på Socialförvaltningen och så har jag börjat blogga. Alla väldigt positiva händelser även om jag noterade att DN inte fick med mig på listan över årets viktigaste bloggare:-). Jag får satsa på 2014.

Jag har gift mig i år.brollop_2_a Det är stort och var ett spännande projekt under många månader, från första tanken i våras till genomförandet i Belgrad. För mig innebär giftemålet väldigt mycket att trygghet skapats. Jag har ofta haft dåligt samvete kring min frus situation. Jag ser mig som en stor belastning och börda i hennes liv. Jag är rädd att hon inte ska orka. Jag vet av egen erfarenhet att även om man vill hjälpa någon så finns det alltid en gräns där man måste släppa taget för att inte gå under själv. Det handlar inte om att inte älska eller inte bry sig, det handlar om den egna överlevnaden. Jag har ofta oroat mig att min fru varit nära den gränsen. Om hon nu tagit beslutet att gifta sig med mig så kan hon rimligen inte vara så nära den gränsen. Så tänker jag i varje fall. Hon tänker nog att jag ska sluta oroa mig och lita på henne och vad hon säger (att hon orkar).

Hösten har inte riktigt avslutats lika bra som den började. Jag har mått ganska dåligt i december men jag vet att det går upp och ner. Jag har skaffat mig positiva inslag i tillvaron som förhoppningsvis fungerar som stöd när det är jobbigt. Jag ska också försöka att inte hela tiden tänka på nästa år som året jag blir frisk. Det får ta lite tid – fast det är svårt, jag har mått dåligt så jävla länge nu.

Trots all, Gott Nytt År!fyrverkeri_a

Var vänlig följ och gilla: