I går körde jag ner till Getinge för att posta ett brev och handla lite men det blev en stressig tur. På kiosken (som är postombud) firade de jul! I går var det ju den 24:e juli och då hade nån fått för sig att man skulle fira ”Jul i juli” och det gjorde de med ballonger, en uppblåsbar tomte och godis och läsk till barn. Tämligen fånigt om ni frågar mig. Efter att jag postat brevet så gick jag och handlade och trots att det inte var mycket jag skulle ha så krävdes det fyra telefonsamtal innan allt var klart och jag kunde sätta mig i vår lånebil från Motorhalland och köra hem.

Just nu är hustrun inne i Halmstad för att lämna tillbaka lånebilen och hämta vår Passat men det har varit många olika besked från Motorhalland sen jag senast rapporterade om bilproblemen. Turbobytet som de gjorde då (se blogginlägget för detaljer) hjälpte ju inte riktigt, trots att de för några veckor sen var tvärsäkra på att det var där problemet låg. Då sa de bland annat – jag citerar, ”…den kärvar vid turboaxeln men när de körde luft förbi så gick det bra.” Efter turbobytet och strulet med det fick vi besked att det absolut inte var turbon som krånglade. De vill därför ha kvar bilen några dagar för att sätta tillbaka den gamla turbon (den kärvande turboaxeln till trots) och felsöka vidare.

Vi hörde inget från Motorhalland under gårdagen så till slut ringde hustrun och frågade hur det gick och då fick hon nya besked – det är avgaskylningen som krånglar. Att de kommit fram till att det är avgaskylningen är faktiskt lite komiskt eftersom första gången vi var hos dem och klagande på hackandet i motorn så åkte en mekaniker med och han sa att det var avgaskylningen. Han kunde inte fixa problemet på studs så vi fick lämna in bilen senare och när så skedde gjorde de inget åt avgaskylningen utan bytte en insprutningsventil i stället. När det inte hjälpte så drog de i gång Turbospåret, som verkar ha varit lika framgångsrikt som Hans Holmérs kurdspår.

Idag hörde Motorhalland faktiskt av sig och sa att avgaskylningen var fixad och att bilen gick bra. De sa också att de låtit den nya turbon sitta kvar eftersom de inte ville chansa och sätta tillbaka den gamla. Ny turbo tyckte både jag och hustrun lät bra.

Idag har jag påbörjat jobbet med att knacka upp källargolvet så att vi kan fixa till den dräneringsledning i tegel som löper under huset. Om jag får dåliga vibbar av allt som strular med Passaten så får jag ännu sämre vibbar av dräneringsprojektet. Det kommer bli ett jävla slit och jag är inte ens säker på att det går att lösa utan att behöva pumpa ut dräneringsvattnet. Det går hyfsat lätt (allt är relativt) att ta sig genom betonggolvet med järnspett och muskelkraft men sen ligger där ett tjockt lager makadam som är hopplöst att gräva, eller spetta, i. Efter lite bök så lyckades jag hitta dräneringsledningen, tyvärr råkade jag dock slå hål på den under letandet. Problemet med hela projektet är att dräneringen ligger så djupt, den ligger under makadamen och är till hälften nersänkt i den lera som finns naturligt under huset. Ska vi få till ett fall för en ny dräneringsledning ut ur källaren så måste nån (gissa vem….) gräva det nya schaktet väldigt, väldigt djupt. För att kunna gräva djupt måste schaktet vara brett och då blir det mycket betong och makadam för mig att bila upp. Allt jag gräver upp måste jag ju sen kärra bort.

Jag tänker att jag ska bila upp och gräva början till ett schakt och sen så får vi ta hit rörmokarna och höra vad de säger om läget. Även med en pump så måste vi ju leda ut vattnet nånstans så schaktgrävandet kommer inte vara gjort i onödan. Det enda positiva med att bila upp golvet är att det i varje fall är svalt och skönt i källaren, ingen sommarhetta där inte.

Var vänlig följ och gilla: