Idag spelades finalen i de irländska mästerskapen i hurling. Clare vann över Cork (som jag höll på) med siffrorna 5-16 mot 3-16. Har ni inte hört talas om hurling? Det är förmodligen den snabbast bollsport som spelas. Det är en irländsk sport och spelas så gott som enbart på Irland eller av irländare i exil i Storbritannien, USA och Australien.

Hurling spelas med klubbor och boll. hurling_klubbor_boll_aPlanen är lite större än en fotbollsplan, målen ser ut som rugbymål, d.v.s. de är H-formade. Den nedre halvan av målen är som ett fotbollsmål och man har en målvakt (med klubba). Får motståndaren in bollen i målet får han ett mål. Slår han bollen över målribban men mellan de resta stolparna får han en poäng. Det går tre poäng på varje mål, därav resultatsiffror som 3-16 (d.v.s. 3 mål och 16 poäng summeras som 25 poäng totalt).

hurling_mal_a_2Det är svårt att beskriva hurling men det är en fantastisk sport att titta på, snabb, våldsam (det är lite som rugby med klubbor) och vacker. Det enda som slår hurling som sportupplevelse är en bra boxningsmatch.hurling_kamp_1

Nedan finns en länk med lite rörliga bilder på hurling. Tyvärr kan hurling på tv bli lite som att titta på bandy, d.v.s. det kan vara svårt att se bollen.

Clare vs Cork – Hurling

 

 

Var vänlig följ och gilla: