Ni som följer bloggen regelbundet har förmodligen märkt att jag dragit ner på bloggandet, från i princip varje dag till varannan. Störst skuld i det har nog mitt pipintresse men även andra saker har spelat in. Jag försöker att se till att skriva nåt varannan dag eftersom jag vill ha kontinuitet i bloggandet, det funkar liksom inte att beskriva min vardag och bara skriva en gång i veckan. När jag gör undantag från varannandagsbloggandet så är det nästan alltid på en torsdag, det är veckans strängaste dag för mig med både praktik och terapi. Torsdagarna har dock blivit lite lättare sen jag flyttade praktiken till efter lunch så att jag får förmiddagen ledig och kan vara hemma och fnula.

I morse så kändes det som att det skulle bli en dag då jag hoppade över bloggandet, kände mig tung till sinnet och hade inget som jag ville berätta om. Så förhöll det sig ända tills 08.20 då hustrun kom hem igen (hon hade precis åkt till jobbet) och meddelade att en av våra tackor gått genom staketet på Riddarlyckan. Det är den hagen som vårt knäppa får brukar stå i när hon vill över och hälsa på grannens får, så jag utgick ifrån att det var hon som var på rymmen. Jag hämtade lite fårpellets i en hink och gick iväg till hagen. Väl där så såg jag att det var ett annat får som var på rymmen (det visade sig vara nr 46) men både hon och de andra fåren kom rusandes när jag skramlade med hinken. Medan fåren åt pellets så gick jag och tittade på staketet där hon gått igenom till grannens åker. Staketet såg ok ut men av ullen på den nedre tråden så förstod jag att det inte var första gången hon gått igenom på det stället. Jag försökte blockera fortsatta försök till rymning genom att lägga en sten under den nedersta tråden, tanken var att hon inte skulle få in huvudet och kunna lyfta upp undertråden. Jag var väl medveten om att om hon verkligen ville ta sig ut ur hagen så fanns det gott om andra platser att göra det på. Jag har dock märkt att fåren ofta vill gå igenom på ett specifikt ställe och blockerar man det så kan det få dem att sluta, trots att staketet är raddigt en liten bit bort.

Jag bestämde mig för att inte plocka in fåren utan att istället förlägga min förmiddagspipa (och brasa) på Riddarlyckan så att jag kunde hålla ett öga på fåren. Jag gick hem, mockade Piranas box och plockade ihop mina grejor och gick tillbaka till hagen. Till min lättnad så var alla får fortfarande på rätt sida staketet. Jag tände elden och pipan, hällde upp kaffet och började precis komma till ro när jag såg att ett får stod och buffade på stenen som jag lagt upp som hinder. Jag reste mig och började gå mot henne men medan jag gick (och fotade) så klev hon igenom stänget. Jävla får! Jag ropade på henne och till min förvåning så vände hon och klev tillbaka in i hagen. Jag verkar ha bättre inkallning på fåren än jag hade på vår hund!Tackan (nr 46) gick dock och sneglade på staketet så jag försökte bättra på mitt hinder med några pinnar. Det verkade lite avskräckande men hon var bra sugen på att gå igenom igen, hon stod och tittade på staketet och på någonting på åkern på andra sidan. Efter en stund märktes det att hon blev frustrerad eftersom hon började krafsa med ena framklöven. Hon krafsade några gånger och sen så körde hon fram huvudet mot tråden och försökte sig på en ny genombrytning. Jag stod bara några meter bort så när jag skrek till så avbröt hon. Jag försökte då fösa tillbaka alla fåren till hagen vid fårhuset men det resulterade mest i allmänt spring. Efter en stund så gav jag upp och gick och satte mig vid brasan (som hade slocknat), fåren verkade också ha ledsnat och la sig ner – alla utom ett, det knäppa fåret, hon stod vid ”sin” del av staketet och längtade in till grannens får. När jag var färdigrökt och gick hemåt igen så följde fåren med så förhoppningsvis höll de sig innanför staketen resten av dagen. Våra hagar är dock i stort behov av en omstängsling. Jag skulle vilja riva ner det mesta av de staket som utgör den yttre gränsen för våra marker, gå längs staketsträckningen med röjsåg och sedan sätta upp ett nytt staket. Det får dock bli ett projekt för sommaren när fåren inte går i de hagarna, till dess får det bli ”lappa-och-laga”. I helgen ska jag sätta upp lite fårstängsel där tackan gick igenom idag.

Under förmiddagen så lyckades jag fotografera mer än får. Det blev två bilder på kajorna (de är i full färd med att bygga ett bo under taket inne i stallet), ett på en död mygga och ett på en död insekt som på nåt sätt tagit sig in bakom glasskivan vi har på väggen vid spisen och diskbänken. Skivan är fogad så kryp borde inte kunna ta sig igenom men uppenbarligen gör de det, vi har ju en död silverfisk bakom glaset sen tidigare.

Var vänlig följ och gilla: