Nu är jag och familjen tillbaka från Irland. Tyvärr är inte vårt bagage det, väskorna blev kvar i Oslo när vaskor_saknas_norwegian_avi mellanlandade där. Vi har fått bekräftat att de hittat två av våra tre väskor och att de ska skickas hem till oss. Även om vi inte har nåt särskilt värdefullt i nån väskorna så hoppas jag verkligen att vi får hem alla tre. Det som är bökigast att ersätta av det jag hade nerpackat är förmodligen mina glasögon (ett par för träning och ett par i reserv) men det jag saknar mest är den piptobak jag köpte på ”James Fox Cigar and Whiskey store” i Dublin. Jag var in där fox_johan_1_aför att få hjälp att köpa lite piptobak i form av s.k. ”plug”, d.v.s. hårt sammanpressade tobakskakor som man skär loss tobaksflagor ifrån. Jag fick den hjälp jag behövde och köpte dessutom en av butikens egna tobaksblandningar. Att handla hos Fox var en upplevelse i fox_johan_2 _asig, det är en liten butik fylld av tobak, whiskey och diverse herrattiraljer (t.ex. rakhyvlar och rakborstar). Det kändes som en riktigt gammaldags butik för män med pengar på fickan. De har fångat känslan i butiken bra i en kort film på YouTube.

Jag köpte även med mig piptobak från det begränsade utbudet på Dublins flygplats (två märken att välja mellan). tobak_condor_aBåde i tobaken som jag köpte på flygplatsen (Condor) och i ”pluggen” jag köpte i Dublin så sökte jag en gammaldags ”gubbtobak” som liknar den som min pip- och stilguru Mr Good (en vrång och snål irländsk gubbe som det var svårt att inte tycka om) från rökte. På flygplatsen var jag länge osäker på om jag skulle köpa nån tobak alls men jag googlade deras båda märken och kunde bestämma mig tack vara kommentarer som:

If you like fizzy lagers or, God help us, American bottled beer; if you like green salads and quiche or if you enjoy watching competitive figure skating then stay away from the Mighty Condor.

If, on the other hand, you crave strong English ales, porters and stouts; if you regard mature Cheddar and strong onions as ambrosia and if you adore the thud and blunder of proper (fifteen a side) Rugby Football then you are gonna love this stuff.

When I was a young lad my grandfather smoked this out of a stinking old hand carved pipe, I sat by the Calor gas fire and watched the clouds of smoke bash against the rain filled window.// it´s also an johan_pipa_far_20160805_aold friend , one that many an Irish or Scottish son will remember with fondness.

Jag provrökte min hemköpta Condor när jag gick och tittade till fåren i går morse och den satt som en handske! Förhoppningsvis så smakar ”pluggen” lika bra när jag till slut får hem den.

Mina två bästa minnen från irlandsresan handlar inte om platser vi besökte utan människor jag mötte. De bästa minnena är dels tobaksinköpet hos James Fox och dels när vi var in och village_hall_2_ahandlade på secondhand butiken The Village Hall i Cork. Där fanns mängder med grejor, jag köpte några småsaker (en bok och en tom tobaksburk) och började prata med paret som driver butiken (Jackie och Ciaran) och efter en stund så säger Jackie – ”I really like your hat, I like village_hall_4_ayour jacket, and your bag as well. Yeah I really like your style!” Jag blev oerhört glad av att höra det och berättade att jag sytt väskan själv. Då ville de titta närmare på den och sen frågade de om jag hade flera eftersom de skulle kunna sälja de i sin butik! Stolthet är bara förnamnet på vad jag kände då.

Att beskriva hela irlandsresan i detalj i ett blogginlägg blir för mastigt och omfattande så jag redovisar den genom några bilder med korta kommentarer till.

 

 

 

 

 

 

 

Dublin – Dublin var knökfullt med folk, alldeles för mycket för att jag riktigt skulle trivas. Dublin är dock alltid Dublin.dublin_gatubild_buss_adublin_gatubild_grafton_street_adublin_liffey_kvall_aGuinness store house i Dublin – En turistfälla som dock hade sina fördelar.johan_guinness_storehouse_dricker_aPiprökning – Andra kvällen I Dublin lyckades jag för första gången röka ett helt stopp utan att behöva tända om. En stor dag i mitt pipliv. 🙂 johan_pipa_dublin_aFallna hjältar – Ända sen mitt andra besök på Irland (1989) så har jag tänkt besöka den republikanska delen av Glasnevinkyrkogården. Där är många som kämpat för irländsk frihet, både förr och i modern tid, begravda.grav_republican_plot_agrav_republikanska_glasnevin_rossa_aSett från sovrumsfönstret i huset vi hyrde i Cobh – Kryssningsfartyget som förekommer nedan fick efter vår hemkomst nationell uppmärksamhet på Irland eftersom de fick motorhaveri och drev på Irländska sjön i nio timmar.vy_spike_island_asal_cobh_afartyg_caribbean_princess_acaribbean_princess_driver_aIrländskt rörmokeri – Vattnet i stupröret kommer från duschen i huset vi hyrde.kranar_abrahams_astupror_cobh_aPromenad kring Cobh – Ett fantastiskt landskap med mycket grönska. När jag promenerade en dag så mötte jag nån som verkade travträna (passgång) sin häst – genom att köra i full kareta fram och tillbaka på en allmän väg. Vägarna är trånga och krokiga, jobbiga att köra på men fantastiska att gå och springa på.cobh_vy_landskap_ahast_trav_cobh_acobh_vag_aIrländsk matfish_n_chips_aCliffs of Moher – Vi hade dåligt väder när vi besökte klipporna men fotona blev ändå rätt bra. Det är faktiskt så att jag ser klipporna bättre på fotona än jag gjorde i verkligheten eftersom regnet sabbade sikten genom glasögonen.cliffs_of_moher_1_acliffs_of_moher_3_aIrländsk parkering och cykling – Det är svårt att läsa skyltar och att pricka rutan. På Irland får man cycla på 120-vägar.parkering_irland_1_aparkering_irland_2_acyclist_motorvag_irland_aStämningsbilderirland_vy_cashel_1_airland_vy_cashel_2_acobh_hamnen_akinsale_hus_fargglada_airland_the_burren_kust_airland_the_burren_airland_vy_cork_fran_bilen_airland_vy_clare_fran_bilen_a

Var vänlig följ och gilla: