Kajägg

Under en period för fyra-fem år sen så hade jag ingen fast läkare på psykiatrin, det var en ny läkare vid varje besök. Med ständiga läkarbyten är det hopplöst att få nån linje och kontinuitet i vårdplaneringen och det kändes som att både jag och läkarna var väl medvetna om det. Det fanns dock ett undantag, en kvinnlig läkare som verkade ge järnet den gång jag träffade henne. Hon ville veta mycket mer än mitt dåvarande tillstånd, frågade massvis om mina sociala kontakter och om livet innan jag blev sjuk. Mot slutet av vårt samtal så sa hon att hon trodde jag hade nån form av Asperger. Då tyckte jag att hon verkade var ute och cyklade men jag gjorde i varje fall de psykologiska test hon såg till att jag fick göra. Testresultaten var spretiga och pekade åt en massa olika håll så Aspergertråden blev aldrig mer nystad i.

Den senaste tiden har det dock slagit mig att läkaren kanske inte var så fel ute som jag tyckte då. Jag kan se att jag har en del drag och beteenden som kan uppfattas som Asperger. Jag är ju inte den mest sociala av personer (även om jag faktiskt kan vara social när så behövs), jag har svårt med förändringar och jag behöver fasta rutiner för att må bra. Jag har också lätt att bli extremt engagerad i ett specifikt intresse, typ Irland, kläder eller pipor och jag söker trygghet i att se och läsa samma filmer och böcker gång på gång. Sen jag började springa så har jag också tittat på en hel del löpning på YouTube och det är samma lopp jag ser gång på gång (de senaste stora mästerskapen och så några internationella maror). Redan innan start vet jag hur det kommer gå men jag får ändå ut nåt av att se loppen om och om igen. Jag har också lite fixa rutiner kring min mat, jag äter till exempel alltid skurna grönsaker (morötter, tomat och grön paprika) innan huvudrätten. Även om hustrun lagar maten så är det oftast jag som skär upp mina grönsaker och då hamnar de i den nyss nämnda ordningen i en skål. I söndags kväll hade vi grillpremiär och medan jag var ute och grillade lammburgare så fixade min fru grönsakerna åt mig. Hon la de dock i fel ordning, paprikan och tomaten och morötterna ovanpå och jag ljuger inte när jag säger att det stressade mig. Det är ju precis samma sak som jag brukar äta men upplägget vara bara lite annorlunda.

I söndags bloggade jag om att jag var uppe på taket och kollade om kajorna boat i skorstenen. Jag hittade varken bo eller ägg men kajorna har fortsatt att hålla till i skorstenen så idag gjorde jag en ny koll och när jag kom upp så såg jag en kaja hoppa upp från en av skorstenspiporna (nätet som låg över var löst). Jag stack ner armen i pipan och där fanns ett fågelbo med ägg i. Jag plockade bort de tre ägg jag hittade och rev bort så mycket av boet som jag kom åt och så fäste jag nätet över skorstenspipan ordentligt. Det kan tyckas märkligt att vi inte märkt att det varit stopp i skorstenen men just den pipan använder vi inte.

Please follow and like us:

6 kommentarer till Kajägg

 • Dexter skriver:

  Hej!

  Har läst din blogg ett tag nu och har faktiskt alltid undrat lite över den stora faschinationen för Irland. Kanske att jag bara missat det eller inte förstått men vad exakt är det för koppling du har dit? Släkt och/eller vänner eller annat?

  • johan
   johan skriver:

   Kul att du läser bloggen och tack för frågan! Ingen släkt på Irland men genom mina besök har jag fått en del vänner där. Irlandsintresset började på gymnasiet (vet inte riktigt vad som väckte det men The Pogues spelade nog en viss roll) och det resulterade i att jag läste Jolos och Margareta Sjögrens böcker om Irland och sen var jag fast på riktigt. Från det första besöket (1988) så har jag alltid känt mig hemma där och sen har det bara rullat på. /Johan

 • Dexter skriver:

  Se där ja, kul att få veta historien bakom! Är även kul att läsa dina djupdykningar i pipornas värld, då jag själv börjat med denna hobby för ett tag sedan.

 • Dexter skriver:

  Jodå, det är en skön känsla, både själva rökandet och mecket runt det! Har t ex beställt ett par äkta majspipor från Missouri Meerschaum som borde dyka upp i början på nästa vecka. Skulle sitta klockrent till dina cowboy-utstyrslar, men det kanske du redan tänkt på?

  • johan
   johan skriver:

   Jag har faktiskt aldrig provat en majspipa. I början av min ”karriär” var jag på väg att köpa en när jag beställde tobak från USA men det blev inte av. Sen började jag snida mina egna pipor och efter att jag gjorde det så har jag hållit mig till dem, röker inte ens mina Peterson-pipor längre. /Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

Google translate:

Arkiv
Länkar
The Pitti Peacock
Mr Porter gör en ironisk betraktelse av herrmodemässan Pitti Uomo.
Saoradh
För ett fritt och enat Irland - Nu!
Paul Smith
En intervju med en inspirerande människa och designer som gör snygga, bärbara kläder
Nelly´s garden
En bra blogg
Boxning
En rond som inspirerar mig – Ibland överträffar verkligheten Hollywood. Släng dig i väggen Rocky!
Aileen from Derry
Om vådan av att kliva in i fel bil
Gilla och dela
RSS
Följ via Email
Facebook
Google+
https://villblifrisk.com/kajagg/
Twitter
INSTAGRAM