Mitt förhållande till stjärnhimlen kan vanligtvis beskrivas av bilden nedan.Jag har dock upptäckt att kameran tillfälligt botar min rymdångest, när jag fotar stjärnor eller planeter (t.ex. Karlavagnen och Jupiter som nedan) så får jag inga obehagskänslor.Nåt annat som jag fotat i skyn var NetJets flight NJE994P (en privat flygning) mellan Sönderborg och Halmstad. Den passerade ovanför mig när jag plockade äpplen till mustning i går eftermiddag. Planet flög norrut så jag trodde inte att det skulle till Halmstad, snarare att det startat där men när jag kikade på Flaghtradar24 så såg jag att det efter att ha passerat mig vände tillbaka till Halmstad. Planet var en Cessna Citation Latitude (reg.nr CS-LTQ).

 

Äpplena jag plockade lämnade jag en stund senare till en av grannarna och idag kunde vi hämta åtta stycken bag-in-box, a tre liter, med äppelmust.Under gårdagen fick Betty inte följa med på hundpromenaderna eftersom hon blev halt i torsdagskväll. Hon och Sigge hjälpte 14-åringen att laga mat men efter en stund fick Sigge ett mentalt överslag av upphetsning och började studsa runt. När Betty satte honom på plats så gjorde hon illa höger framben så pass att hon haltade rejält. Det verkar dock ha gått över fort för hon haltade inte igår men för säkerhets skull fick hon bli hemma och bara rastas i trädgården. Idag har hon gått som vanligt.

 

När Sigge och jag gick en sväng vid 18-tiden igår så såg vi hur de tröskade åkerbönan nedanför gården. Tröskningen skrämde upp tre rådjur, en get med två kid, de sprang en sväng över åker innan de försvann in i en intilliggande hage.När hustrun och jag gick med hundarna i morse så såg vi en traktor som höstplöjde, eller plogade som de säger på Vetenskapsradion historia i P1. Man kan tycka att programledare och medverkande där (som väl ska gälla för att vara välutbildade och kunna hantera det svenska språket) borde veta skillnaden mellan plogning och plöjning men det gör de inte. Jag har hört programledaren Tobias Svanelid och flera gäster prata om plogning när de menar plöjning. Nu senast var det arkeologen Alexander Sjöstrand som berättade att de gjort fynd i samband med att en åker plogats…..

 

Under hundpromenaden i eftermiddags fick Sigge spel och för första gången på länge så lyckades jag knäppa en hyfsad ”spel-bild” på Sigge. Jag tycker Sigge ofta får spel när vi är ute och går, han behöver nog springa av sig på öppna fält. De stubbåkrar som fanns har plöjts upp men stycket där åkerbönan växt tillkom ju igår. Jag hoppas att det ska vårplöjas. Under promenaden fick han också korn på nåt, jag vet inte var det vad men han var väldigt fokuserad.Häromkvällen öppnade jag en burk piptobak som inte längre tillverkas. Det är en av mina favoriter så när jag förstod att den skulle försvinna köpte jag på mig ett antal burkar. För skojs skull kollade jag runt bland amerikanska tobaksaffärer på nätet för att se om nån hade kvar nån burk att sälja. Jag upptäckte då att tobaken endast såldes som ”vintage” till ganska höga priser. Nu får man betala $95 för en burk som kanske kostade $15 i inköp för några år sen. Synd att det är så dyrt att skicka saker till USA, annars hade jag kunnat tänka mig att sälja ett par burkar.Avslutningsvis lite blandade foton, mest insekter.

Var vänlig följ och gilla: