I går morse kände jag mig lite ur form så efter att ha promenerat med Betty gick jag och snackade med korna och kalvarna. De börjar känna mig nu och kalvarna kom fram när jag gick in i hagen, en kalv nosade faktiskt lite på mig. Alla foton i dagens inlägg blir större om ni klickar på dem.

När jag stod där och tjabbade så insåg jag plötsligt att det tillkommit ett djur i flocken sen jag besökte dem sist – det gick en tjur där! Det var tydligen dags för betäckning av korna. Tjuren kanske är jättesnäll men jag ville verkligen inte vara i samma hage som en pilsk tjur och brunstiga kor så jag omlokaliserade mig till andra sidan staketet. Framåt kvällen så flyttades djuren till en hage precis vid gården och då gick jag och Betty ut och plåtade tjuren (och kalvarna). Tjuren är verkligen en kraftig bit, jag förstår var uttrycket ”tjurnacke” kommer ifrån.När vi kom hem från tjurskådningen så satt katten på trappen och ville in men när han fick syn på Betty så tog han skydd under en av bilarna. Betty var dock angelägen att få prata med Stout så hon försökte följa efter.När jag tittade till kor, kalvar och tjur i samband med morgonens hundpromenad så var tjuren trött, han låg helt utslagen bland de idisslande korna. Det tar väl på krafterna att uppvakta damerna….. En av kossorna reste sig och sträckte njutningsfullt på sig medan jag stod och tittade på tjuren.Grässkörd till ensilage och hösilage är avklarad för den här gången men bönderna jobbar på med sitt gräs, nu är det höskörd som gäller. När jag jobbade som dräng på Irland så hjälpte jag till vid höskörden men det var till och med ännu mindre hi-tech än på fotot – vår balmaskin spottade ut balarna på marken och sen var man tvungen att slänga i dem i balvagnen för hand (med en hötjuga). Nåt som var spännande med höskörden var att sitta högst upp på den fullastade balvagnen och åka med hem tillbaka till gården.

På en av granngårdarna så har de dock tagit höskörden ännu ett steg tillbaka i tiden – de hässjar hö. Jag minns att det förekom hos farmor och farfar i Finland när jag var liten.

Var vänlig följ och gilla: