I går åkte jag till Emmaus för att se om de har påbörjat rean de brukar ha efter jul. Det är på reorna man kan göra de riktiga fynden på Emmaus, som annars är den dyraste secondhandbutiken i Halmstad (när det gäller herrkläder). De är dyrast men de har också det bästa utbudet och de har också bra koll på vad som är kvalitet och vad som är lågpriskläder. På andra ställen, t.ex. Myrorna, så kan en kostym från Dressman kosta mer än en från Corneliani och det avspeglar inte alls kvalitén på kläderna.

Jag tror dock att Emmaus ofta sätter för höga priser på sina kvalitetsplagg. De plaggen verkar ofta bli hängandesjohan_overrock_beskuren_400_a för att sedan reas ut efter jul och midsommar. Jag hade därför förhoppningar om att det skulle vara en stor rea i butiken när jag kom dit. Det var ingen jätterea men de sålde ut en del jackor och rockar billigt.

Jag köpte en marinblå, dubbelknäppt rock i ull. Den ska ersätta min nuvarande blåa ytterrock. Stilmässigt är det ett stort kliv framåt, från något löst och oformligt till något välskuret och lite stramt. Fotot visar inte riktigt rockenprislapp_overrock_1_350_a från dess bästa sida. Hade jag lyft lite på armarna så hade den eleganta skärningen synts bättre. Prismässigt så är jag också nöjd, det stod 650 kronor på den ursprungliga prislappen men bara 60 kronor på kvittot. Sånt gillar jag!kvitto_emmaus_a

Jag får se vad jag tycker om att ha en dubbelknäppt rock. Jag har inte haft nån på mycket, mycket länge. Under min allra första Irlandsresa (1988) så köpte jag en dubbelknäppt militärrock som jag sen var mycket förtjust i. Jag vill minnas att den var lite i minsta laget redan när jag provade den första gången men jag tyckte den var så snygg att jag köpte den ändå.

Rocken jag köpte i går är sydd av Pingvin (för Gulins). Pingvin är en numera försvunnen klädtillverkare, vars plagg jag regelbundet ser i secondhandbutikerna. Jag har försökt googla märket utan att få fram någon information.marken_overrock_300_a I rocken fanns också ett märke från väveriet som vävt tyget. Jag kunde dock inte utläsa väveriets namn men med hjälp av lite digital teknik så löste jag det. Jag fotade märket och förstorade sen upp bilden i datorn och då blev det läsligt. En sökning på internet informerade mig sen om att tyget var vävt i Milanotrakten av ett väveri som var verksamt mellan 1878 och 1984. Det är sån information som gör att plaggen får lite mervärde för mig.

Det blåser fortfarande här. Det blev aldrig någon riktig storm i går men det har blåst rejält ändå. Jag har inte kollat takpannorna nu på morgonen men i går eftermiddag låg alla kvar i varje fall. Ett par av plåtarna på veden hade dock blåst ner men det gör de ofta. De är hopplösa att få att ligga kvar när man börjat köra in veden och det blir ett tomrum under plåten som gör att vinden har nåt att ta tag i.

Planerna för dagen är lite oklara. Mojnar det inte så blir det en innedag men om det lugnar sig lite så ska jag försöka ta mig ut att springa en sväng. Femåringen vill säkert ut och gunga lite om vädret tillåter. I går kommenterade han blåsten med att säga att om vi satte honom på gungangungning_20141230_a så behövde vi inte putta på honom, det skulle vinden sköta om.

Komplettering till inlägget ovan – Nu har hela familjen varit ute en stund i blåsten. Inga takpannor nedblåsta. Jag har beslutat att återanvända den ytterrock som blev överflödigjohan_i_rock_hage_20150103_2_a i och med förvärvet i går. Den gamla rocken får bli arbetsrock här hemma. Det blir “lager på lager” med kläder (skjorta-munkjacka-kavaj-rock) men det värmer bra i snålblåsten.

Var vänlig följ och gilla: