Idag kom SAM! Som jag har saknat honom….. Äntligen får jag möjlighet att sätta tänderna i lite EU-byråkrati.

För er som inte är bekanta med SAM så kan jag berätta att det är Jordbruksverkets ansökningshandlingar för att få EU-stöd för jordbruksmark.SAM_2014_2_a Vi har några beteshagar som vi får ersättning för så varje år fyller vi i SAM.

På mitt första fasta jobbet satt jag på länsstyrelsen och la in uppgifter från SAM-blanketter i Jordbruksverkets datasystem (jag har ett svagt minne av att det hette IACS). Fyra och ett halvt års universitetsstudier och jag jobbade med att stansa in blanketter i en dator! Ett inte så stimulerande arbete men jag var skitglad över att jag hade ett jobb.

Nuförtiden ansöker man via nätet eller så skannas blanketterna in av länsstyrelsen. Utvecklingen går trots allt framåt.

I går var jag ute med pojkarna i skog och mark. De lekte darlings_i_skogen_feb_2014_a och jag funderade på vilka träd jag ska ta ner till ved. De hade väldigt kul. Pinnar, frusna diken och ”berg” att klättra i. Jag å andra sidan fick en massa ångest över att se allt som behöver göras. Förutom att träd ska fällas så håller vissa områden på att växa igen med sly. Staketen runt hagarna behöver också en rejäl översyn. Det känns hemskt att se sånt som jag slitit med förfalla och samtidigt inte orka göra något åt det.

Fel livsstil? Kanske, jag vill dock inte riktigt ge upp. Det skulle kunna bli så bra.

Var vänlig följ och gilla: