Förra veckans idylliska promenader med barnen till skolbussen har den här veckan, pga. dåligt väder, osregn_20150825_aersatts av skjutsningar till hållplatsen. Idag vräkte det verkligen ner när vi skulle iväg.

Ibland är det skönt att lite förmätet kunna säga ”Vad var det jag sa”. Jag har gjort det idag, bara till mig själv men ändå. I morse så läste jag lokaltidningen för Falkenberg och Varberg (Hallands Nyheter) på nätet och snubblade då över ett av mina projekt från tiden på länsstyrelsen. Projektet gällde en renen_rivning_hn_aförorenad fastighet i centrala Varberg. Kommunen försökte då nonchalera problemet och ville bara skjuta till 50 000 kr för undersökningar och åtgärder. Jag försökte förklara att det bara var växelpengar i sammanhanget. Av Hallands Nyheter framgick idag att saneringen kommer att gå på närmare 100 miljoner kronor. Vad var det jag sa?

Jag har börjat släktforska och det är min dröm om att ha irländska rötter som ligger bakom. Jag har fått för mig att min mamma nån gång sagt att det på morfars mammas sida ska finnas nån irländsk anknytning. Jag vet inte hur hon skulle kunna veta det eftersom ingen släktforskat åt det hållet men jag håller det ändå för sant. Häromdagen så fick jag för mig om jag skulle försöka få klarhet i om påståendet är sant. Jag började därför rota i morfars släkt genom att googla alla namn jag kände till. Jag la också ut en fråga i en Facebook-grupp jag är med i.

kyrkobok_vordingsborg_1887_1_aJag har redan kommit en bit på vägen. Jag vet nu att morfars mamma Henriette föddes 1887 i Vordingborg i Danmark. Hennes föräldrar hette Kirsten och Christian. Jag har också fått fram olika adresser i Köpenhamn där morfar bodde som barn. Utifrån den begränsade information jag hade när jag började så tycker jag att jag kommit långt. Jag har också en del uppslag för att komma vidare, längre bak i tiden, närmare Irland…..morfar_dok_kopenhamn_1_a

Jag känner dock att jag får ta det försiktigt med släktforskandet, det är en sån där sak som jag skulle kunna bli helt besatt av. Det liknar lite det jag gjorde när jag jobbade med förorenade områden. Då la jag mycket tid i arkiv men jag letade inte efter personer utan efter verksamheter som skulle ha kunnat orsaka föroreningar. Periodvis var jag besatt av jobbet och vi vet var det slutade. Jag ska försöka ta det försiktigare med släktforskningen.

Var vänlig följ och gilla: