Sverigedemokraterna
Jag kan inte låta bli att beundra Sverigedemokraternas förmåga att spela på folks fördomar och samtidigt utnyttja media och det politiska etablissemanget. Björn Söders senaste utspel, i form av en kommentar på Facebook, är ett klockrent exempel på hur duktiga SD är som populister. Söder har kommenterat terrordådet i Paris med ”Fredens religion har visat sitt ansikte”. Många (mig inbegripen) uppfattar kommentaren som ett fördomsfullt angrepp på islam och muslimer i största allmänhet.
Jag är helt övertygad om att kommentaren är ett noga genomtänkt utspel från Söders sida. Han vill tala till den islamofoba delen av befolkningen, samtidigt som han vill locka fram anklagelser och angrepp från de etablerade partierna. De angreppen kommer att stärka SD eftersom många potentiella SD-väljare förmodligen kommer att känna att Sverigedemokraterna kritiseras för det som ”vanligt folk” tänker.
Jag kritiserar dock inte Veronica Palm för att hon polisanmäler Björn Söder. Hans kommentar måste bemötas och kritiseras, trots att det på kort sikt bara kommer att stärka SD. Det finns ingen annan väg att gå än att bemöta och kritisera den här typen av uttalanden.
Här – finns ett bra klipp som visar hur man kan hantera generella och fördomsfulla påståenden om islam. Att Reza Aslan inte förlorar tålamodet med CNN är för mig en gåta.
I går morse så mejlade jag Sverigedemokraterna (både lokalt och centralt) för att få ett klargörande kring hur de ser på finlandssvenskarnas koppling till den ”svenska nationen” (som jag skrev om i slutet av december. Det jag frågade SD var i korthet:
- Tillhör finlandssvenskarna i Finland den ”svenska nationen”?
- Tillhör finlandssvenskar som flyttat till Sverige den ”svenska nationen”?
- Tillhör jag, som är född i Sverige men som var finsk medborgare mina två första år, den ”svenska nationen”?
- Har SD någon uttalad politik kring finlandssvenskarnas situation i Finland?
Det ska bli intressant att se om jag får nåt svar, och vad de i så fall svarar.
I eftermiddags så var jag till Lettlandshjälpen, jag hittade inga kläder där men väl en bok, ”Kropp och kläder – klädedräktens konsthistoria”. Den är rätt gammal (ursprungligen från 1966, den här upplagan är från 1987) men det gör inget. Det som intresserar mig mest är avsnitten om lite äldre kläder. Det verkar som om det står en hel del om föregångarna till dagens skjortor, kavajer och kostymer. Den delen av klädhistorien behandlas väldigt översiktligt i de böcker jag redan har om kläder och mode.
Jag väntar med spänning på svaret du får, om du får nåt!
Nån form av svar får jag säkert men jag förväntar mig inte att de faktisk ska besvara frågorna. Det blir nog nåt generellt och föga förpliktigande.
/Johan