Jag har tidigare bloggat om att jag tröstäter när jag mår dåligt men ibland så tröstshoppar jag också, så var fallet igår. Det var inte en ren tröstshopping för mitt handlade hade också andra bakomliggande orsaker. Det jag köpte var piptobak från en butik i Storbritannien, tobaksköp har ersatt mitt tidigare handlande av kläder och filmer på Halmstads secondhandbutiker. Utöver den tröstande effekten så låg även mina farhågor om att Brexit kommer förverkligas nästa vecka och oron för ett nära stundande tobaksarmageddon bakom att jag öppnade plånboken.

Låt mig förklara. Brittiska tobaksaffärer säljer vanligtvis inte tobak utanför de brittiska öarna men jag har hittat en butik som av någon anledning gör det. Jag begriper inte varför de kan medan alla andra affärer säger att lagen inte tillåter försäljning utanför landet, men det är inget jag ligger sömnlös över. Om Brexit träder i kraft i slutet av nästa vecka, och jag tror faktiskt att Boris kan baxa igenom det, så oroar jag mig för att även denna butik slutar sälja utomlands. Även om de fortsätter sälja så bedömer jag risken som stor att tullen då börjar granska försändelser från Storbritannien mycket noggrannare än tidigare så jag ville försöka få hit lite piptobak medan det fortfarande är möjligt och någorlunda riskfritt (ta i trä!). Att jag är angelägen om att fylla på min tobakskällare hänger samman med att jag faktiskt tror att näthandeln med tobak kommer att upphöra inom en relativt snar framtid (5 år?). Det kommer i så fall ske på flera sätt – förbud mot försäljning av tobak över landsgränser, kontokortsföretag som vägrar befatta sig med tobakstranaktioner (PayPal har redan infört en sån policy), förbud mot nätbutiker eftersom det inte går att kontrollera folks ålder på ett tillfredsställande sätt (ett sånt förslag utreds i USA) och jag tror även att ett generellt tobaksförbud i Sverige inte heller är alldeles otänkbart.

Jag tänker inte beklaga mig över förmyndartendenser eller att folks rätt att göra som de vill åsidosätts. Jag har förståelse för de synpunkterna men jag inser också att ett tobaksförbud kan vara motiverat eftersom de så uppenbart skulle gynna både folkhälsan och statsfinanserna. Jag vill ju dock samtidigt hålla på med min piphobby, min strategi är därför att försöka fylla på min tobakskällare så mycket jag bara kan så att jag har en rejäl buffert den dag då det blir hopplöst svårt att få tag på piptobak.

När det gäller mitt mående så kan jag rapportera att trots att jag behövde trösta mig med e-handel så mår jag bättre än förra veckan. Jag vet inte riktigt vad det beror på men en orsak kan vara att jag hade en bra helg. Jag orkade och hann göra en del med hustrun, bl.a. körning och promenad, och sånt mår jag bra av.

Till sist en lite hälsning till Boris Johnson.

Var vänlig följ och gilla: