ukraina_flagga_aSituationen på Krim och i Ukraina stressar mig en hel del. Jag vet att jag inte kan påverka den men jag tycker att det är väldigt obehagligt det som sker just nu. Jag har länge varit orolig för Ryssland och vad Putin & co ska hitta på, både inrikes och internationellt.

När det gäller situationen på Krimkrim_karta_a så finns det ett principiellt problem som ställer till det lite för mig. Om den irländska armen (den officiella, inte IRA) skulle invadera de ockuperade norra grevskapen (d.v.s. Nordirland) så skulle jag applådera det.irlandska_forsvaret_a Om ryssarna i morgon invaderar Krim i stor skala så applåderar jag inte ett dugg. Jag försöker komma på vad som skiljer de två scenariorna åt (bortsett från att det ena är en önskedröm och det andra kan vara verklighet i morgon bitti). En skillnad är att jag är övertygad om att irländarna skulle nöja sig med Nordirland. Jag tror inte ryssarna nöjer sig med Krim. Nordirland har en längre irländsk historia än vad Krim har en rysk, även om Krim styrts av Ryssland sen slutet på 1700-talet. Räcker det?

Jag vet faktiskt inte riktigt vad den principiella skillnaden är, bortsett från att i det ena fallet är det ”rätt” och i det andra ”fel”. Det håller väl inte riktigt som argument i internationell politik?

Jag hoppas att ryssarna sansar sig och att jag inte behöver oroa mig för en stor invasion av Krim, och kanske även Ukraina. Jag vet att det är lönlöst att hoppas på att Irland ska invadera Nordirland.

Om jag tror att EU, USA eller FN kan påverka det som händer på Krim? Inte ett jävla dugg! Ryssarna gör som de vill. Jag tror inte de bryr sig om några protester eller hot om sanktioner. De vet att vi behöver deras olja och gas och att en väpnad insats inte är ett alternativ.

En fotnot – Republiken Irlands försvarsmakt heter officiellt Óglaigh na hÉireann (Irlands frivilliga). Det är också precis vad IRA kallar sig på iriska. Ingen av dem erkänner den andre. Hur irländskt som helst.irlands_arme_marke_a

Var vänlig följ och gilla: