Vad är värst? Att dopa sig, att fuska i ”Vem vill bli miljonär?” eller att mörda en människa? Orsaken till att jag tar upp det här är att en artikel på BBC:s hemsida aktualiserade en händelse på Nordirland för mig. Enligt BBC så avskedas 18 soldater från den brittiska armén för att ha använt dopingklassade kosttillskott ( www.bbc.co.uk/news/uk-england-essex-24547984).BBC_doping_soldater_a Armén har också avskedat en soldat efter att det framkommit att han fuskade i ”Vem vill bli miljonär?” (se Guardian nedan). Uppenbarligen tycker den brittiska militärledningen att det är allvarliga händelser. Man kan ju tro att mord skulle betraktas som ännu allvarligare. Det är därför förvånande att soldater som dömts till livstids fängelse för mord på Nordirland (mord som utfördes när de var i tjänst) tas in i armén igen och kan fortsätta sina militära karriärer efter avtjänat straff (sex år).

peter_mcbride_aDet hela handlar om Peter McBride som stoppades av två brittiska soldater. Han visiterades utan att nåt hittades, blev skrämd och började springa. Soldaterna sköt då honom i ryggen och medan han sårad hängde över en bil sköt de honom ännu en gång, återigen i ryggen. Soldaterna dömdes för mord till livstids fängelse. Efter en kampanj i brittisk media frigavs soldaterna efter sex år och återgick i tjänst.

Jag tycker det är för jävligt. Både att livstid bara blir sex år och att de släpps in i armén igen. Det hände för 15 år sen men frågan blir ändå aktuell varje gång brittiska armén avskedar soldater för småsaker. För mig visar arméns och regeringens hyckleri på ett brittiskt förakt för Irland. Det är ännu ett exempel på att det inte finns nån rättvisa för Irland i det brittiska systemet. Vad återstår då?ira_tjej_a

Vill du läsa mer om fallet med Peter McBride? Här är några länkar:

BBC – news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/1039772.stm

The Guardian – www.theguardian.com/politics/2003/sep/10/northernireland.northernireland

Pat Finucane center (se Individual cases/McBride, Peter) – www.patfinucanecentre.org

 

Var vänlig följ och gilla: