Gårdagskvällen blev händelserik för mig med både kalvar på rymmen och rådjursskådning. När vi ätit kvällsmat så kollade hustrun sin telefon och såg då att nån lagt ut på Facebook att det var kalvar på rymmen en bit från oss. Det var inte på vår mark men vi listade snabbt ut att kalvarna tillhör de som har djur hos oss. Jag ringde djurägarna och frågade om de hört om kalvarna. Det hade de inte, de var på kalas på Ven. De skulle ringa lite folk och be dem åka bort och kika på det hela. Jag satte mig också i bilen och körde dit. När jag kom dit var redan folk på plats, en som jobbar extra på gården hade också sett meddelandet på FB. Vi kunde dock inte se några kalvar på fel sida staketet men medan vi stod och snackade så såg vi en kalv gå genom stänget. Vi motade tillbaka den och märkte då att det inte var nån ström i trådarna, inte undra på att kalvarna gick ut. Nu hade en från gården dykt upp så jag överlät åt dem att lösa problemet och åkte hem.

 

Hemkommen satte jag mig med pipan men jag hade knappt hunnit tända den innan jag hörde ett rådjur skälla i skogen mitt emot gården. Det är för tidigt för att rådjuren ska brunsta men de skäller ju även som varning så det var förmodligen vad det var frågan om. Efter några minuter kom en råget ut i hagen nedanför skogen. Den betade en stund innan den vandrade vidare men då kom en råbock smygandes i skogsbrynet. På grund av vegetation kunde jag inte fota den så jag lämnade min stol för att försöka få till ett fototillfälle. Efter lite smygandes fick jag det men tyvärr var ljuset så dåligt då att det blev bara sudd.

 

Vi har fått hit ännu fler kor. Nu går här också ett gäng unga kvigor i hagen nedanför huset. Jag tror inte att den ursprungliga planen var att de skulle hit men ryktet säger att gräset växer dåligt i år (våren är kall) så jag gissar att djurägarna har dåligt med bete i sina vanliga hagar men att våra hagar klarar ett lite högre betestryck. Det gläder mig att se att kvigorna utnyttjar den trädridå (bokar) i hagen som jag och hustrun anlade när vi flyttade hit. Den är tänkt att ge skydd för både vind och sol och det verkar som om kvigorna använder den till precis det.

 

Idag var hustrun och jag iväg till vår revisor och fick bokföringen och deklarationerna gjorda. Vi hade väldigt lite verksamhet förra året men eftersom vi har intäkter som är momspliktiga (arrendet) så måste vi ha ett företag registrerat med de krav som följer på det. Jag missar aldrig en chans att klä upp mig så jag passade på att använda min kavaj från italienska Canali och min panamahatt.Mötet med revisorn gick bra och hon rapporterade att vi skulle få tillbaka nästan 20 000 på skatten. Det var verkligen en lättnad för jag har varit orolig för ekonomin i våra planer för hösten. Äldsta sonen ska läsa i Paris och vi skulle vilja åka ner och hälsa på honom under höstlovet men det kostar en del pengar, pengar vi inte riktigt haft. Nu får vi dock ett betydande tillskott i kassan.

 

Till sist några bi- och hundbilder.

Var vänlig följ och gilla: