I Halland så började älgjakten igår och en av grannarna försöker skjuta nån av de älgar som jag såg i algar_20160925vår skog nyligen (på bilden på flykt ut på åkern efter att jag skrämt dem). Han har därför suttit på pass i en av våra hagar i går och idag. Han har suttit på en bra plats, en plats som dock haft ett problemet – att fåren ibland var i hagen. Inför jakten så frågade grannen om vi kunde flytta fåren till nån annan hage men jag sa nej eftersom vi inte hade nån bra hage i närheten, i såna fall hade vi fått stalla in fåren och det ville jag inte.

I morse så klev grannen dock in här och berättade att på passet så hade det dykt upp älg i morse, han hade sett en ko och en kalv. Problemet var bara att fåren hört när älgen närmat sig och eftersom de är nyfikna så hade de gått mot ljudet (de trodde nog att det var människor). När älgarna tittade fram ur skogen så blev dock både får och älgar vettskrämda och, innan han hann skjuta, så skenade de iväg. Älgarna försvann in i skogen och fåren for genom staketet in på grannens mark.far_ljungberget

Jag knatade i väg för att hämta hem fåren men jag tog inga pellets med mig eftersom jag inte trodde det skulle vara svårt att få tillbaka dem. De hade dock förflyttat sig när jag kom dit och var två hagar bort. På vägen dit så hade de passerat ett par stängda grindar (eltråd). Nu började jag bli stressad men jag gick ändå bort till fåren. Jag lockade på dem men när jag började få dem med mig så kom grannens får rusande så jag fick med mig dem genom den ena grinden också. Nu var alltså både mina far_2_klungoroch grannens får på rymmen. Bra jobbat Johan! Fåren gick dock lugnt och betade i två olika klungor och när hustrun (som var hemma p.g.a. att hovslagaren kom idag) kom med en hink pellets så lyckades vi faktiskt locka med oss enbart våra får. När de väl insett att de var på väg tillbaka till rätt hage så satte de fart och sprang före mig.far_fore_mig

Jag stängde grinden och gick tillbaka till grannens får för att stänga en öppning i staketet runt fältet de gick på (egentligen inget bete utan en stubbåker med fånggröda=gräs). Jag släpade fram ett tungt j…a badkar som låg i närheten och placerade det i badkar_grindöppningen. Nöjd med mig själv så borstade jag av händerna och tittade mig omkring. Då ser jag att våra får kommer gåendes på vägen! Då kändes det som att de drev med mig. De har gått igenom staketet igen, tagit sig igenom en elgrind och en gallergrind för att försöka komma tillbaka till sina nyvunna kompisar. far_genom_gallergrind_1Badkaret hindrade dem tydligen för de gick förbi det och fortsatte mot stora vägen. Jag sprintade runt dem och lyckades mota tillbaka dem. Precis som förra gången så far_genom_gallergrind_2satte de en jäkla fart när de insåg att rymningen var körd och de skulle tillbaka till sin hage. De ”rann” igenom både gallergrind och elstängsel. På den sista grinden så rev de dock av undertråden.far_under_eltrad Jag kan rapportera att strömmen gick runt, det kände jag när jag skarvade ihop trådarna igen. 🙂

Nu hade jag dock fått nog av rymningar så jag motade fåren hela vägen hem och stängde in dem i fårhuset, de får vara instängda ett par dagar tills det jagats färdigt. Förhoppningsvis är älgarna kvar så att grannen kan skjuta nån av dem i morgon (sista dagen på den fria jakten).

Nu återstod bara att få tillbaka grannens får i rätt hage men där fick jag hjälp av hon som brukar träna vallning hos oss. Med hjälp av Till så fick vi tillbaka fåren dit de skulle. Jag drog verkligen en lättnadens suck när allt var klart. farvallning_ljungbergetUnder eftermiddagen så har jag satt ett riktigt fårstängsel genom öppningen som fåren nyttjat när defarnat_riddarlyckan rymt. I våras så rymde de också och då räckte det med att stänga hålet de använde då för att få dem att stanna i hagen. Förhoppningsvis räcker det den här gången också.

Som om dubbla fårrymningar inte räckt så har vi också fått en ny häst i stallet idag och släppt ihop hastar_ihopslappning_20161010henne med Brynja och Pirana. Det gick bra men det är alltid en anspänning. Nykomligen är en Welsh hastar_ihopslappning_20161010_2cob och heter Gwanwyn men jag tänker kalla henne Gwen.

Dagens avslappning kom när jag provrökte min gröna pipa. Den skötte sig utmärkt!johan_pipa_gron

Var vänlig följ och gilla: