I vintras när Sverigedemokraterna höll på att yra om ”den svenska nationen” så skrev jag ett brev till dem och frågade om finlandssvenskarnaflagga_finsk_svensk_a tillhörde den svenska nationen. Jag fick ett svar men föga förvånande så var det ett ”god dag yxskaft-svar”-svar som endast visade hur okunniga och historielösa SD är.

Jag anser inte att det finns nån svensk nation, jag tycker hela nationsbegreppet är förlegat idag. Det enda undantaget är den irländska nationen, som består av hela den irländska önirland_karta_a och att jag anser det är helt i linje med min konsekventa inkonsekvens. 🙂

Tillbaka till den svenska nationen och finlandssvenskarna. Även om det inte finns en svensk nation så finns det ett svenskt kulturarv och dit hör definitivt finlandssvenskarna. Finland var trots allt en svensk provins i 600 år, det är längre än Skåne och Halland varit svenskt.

Det behöver dock inte gå 600 år för att nåt ska tillhöra det svenska kulturarvet. Som jag ser det tillhör mycket invandrarkultur (här grovt och ovetenskapligt definierad som utomnordisk kultur), allt från sociala företeelser, mat till förortssvenska också det svenska kulturarvet. Det betyder dock inte att assimileringen går smärt- eller konfliktfritt, jag tror inte att den kan göra det och det gjorde inte heller den process som ledde till att finlandssvenskarna som folkgrupp uppstod (för det krävdes en hel del tvång och våld från Sveriges sida).

Min koppling till invandrarkultur är tyvärr mycket svag men jag har en stark koppling till Finland och finlandssvenskarna genom mina föräldrar. Jag kan inte säga att jag betraktar mig som finlandssvensk men jag har i varje fall finlandssvenska rötter (även om jag statistiskt sett räknas som finsk invandrare eftersom jag föddes med finskt medborgarskap). Nån som definitivt var finlandssvensk var en av mina hjältar, farfar. I går fick jag några korta videosnuttar där han är med, jag blir alldeles varm inombords när jag ser och inte minst hör honom. Så hade jag också velat kunna prata.

 

Min hypokondri har slagit till igen, jag är orolig att jag fått borrelia. För två veckor sen så plockade jag bort en fästing från låret och i förmiddags så upptäckte jag en rodnad (6-7 cm i diameter) runt borrelia_aplatsen där fästingen satt. Jag har läst om borrelia på 1177 Vårdguiden och där står att man ska söka vård om rodnaden är större än fem centimeter. Det står dock inte om det gäller diametern eller radien på rodnaden, hur pedagogiskt är inte det…. Jag får ringa vårdcentralen i morgon och höra vad de säger. Fram till dess så kommer jag förmodligen att känna mig eländig och grubbla på om jag har borrelia eller inte.

Var vänlig följ och gilla: