Jag var på Emmaus idag. Jag hittade inga kläder men det blev fyra filmer. Av filmerna var det två med IRA-anknytning bl.a. ”Hunger”hunger_a om Bobby Sands och hungerstrejken i Long Kesh fängelset utanför Belfast 1981. Tio irländska republikaner, dömda för olika terrorrelaterade brott, hungerstrejkade sig till döds för rätten att bli betraktade som politiska fångar (formulerat i fem olika krav). Bobby Sands var den förste att påbörja hungerstrejken och den förste att dö. Under de 66 dagar hans hungerstrejk varade hann han bli vald till det brittiska parlamentet. Jag är säker på att Thatcher höll på att få hjärnblödning då. Britterna ändrade sedan lagen så att inga fångar kunde väljas in i parlamentet. Som den förste hungerstrejkaren blev Sands den mest kände. Personligen känner jag nog mest för Michael Devine som var den tionde och sista fången att dö. Efter att ha sett nio kamrater dö utan att britterna kompromissade så måste han ju ha insett att chansen att de nu skulle ändra sig var mycket liten. När Devine dog hade ytterligare elva fångar börjat hungerstrejka. Strejken avbröts dock på de anhörigas begäran innan någon mer hann dö. Tre dagar efter att hungerstrejken avbrutits godkände britterna fyra av de fem kraven. Det femte kravet uppfylldes först 1983. Onödigt vetande om Johan – jag har en tatuering på ryggen som inspirerats av hungerstrejken.

För övrigt har det varit en vanlig torsdag (Soc och terapi) men en ovanligt jobbig sådan. Det är tungt just nu. Det har svängt väldigt på bara en vecka. Det känns riktigt tröstlöst. Ena stunden har jag dåligt samvete för att jag tycker jag är för frisk (det är ju rätt mycket aktiviteter nu) för att vara sjukskriven och i nästa stund vill jag skada mig för att hantera ångesten.

De andra tre filmerna? “The long Good Friday“, Bob Hoskins spelar brittisk gangster som får lära sig att det kostar att bråka med IRA. “50/50“,50_50_a en “feel-good”-film om en 26-årig kille som drabbas av cancer (det låter lite motsägelsefullt). “En enda man“, Tom Fords (den äckligt multi-begåvade designern som lyfte Gucci ur krisen) debutfilm om en deprimerad man som planerar att ta livet av sig (låter som nåt för mig eller hur….).

Var vänlig följ och gilla: