Vid 19.45 i går fick vi tillbaka vår internetuppkoppling – jubel i hela familjen! Livet går att leva utan internet men att vara utan nätkontakt i två och ett halvt dygn har tydliggjort hur nätberoende vi är. Sextonåringen kommenterade det hela med ”Det är det längsta jag varit utan internet i hela mitt liv.” När jag var 16 visste jag knappt vad en dator var och internet hade jag aldrig hört talas om (även om det första meddelandet på en tidig version av internet skickades den 29 oktober 1969, d.v.s. innan jag var född).

 

Stormen Hans har drabbat oss men en jäkla massa vind men inte särskilt mycket regn, dygnet tisdag morgon till onsdag morgon hade vi bara fått tio millimeter. Regnet är dock väldigt lokalt så i närheten kan de ha fått väldigt mycket mer. Även om det inte regnat jättemycket häromkring så har Suseån stigit rejält det senaste dygnet.När jag hämtade 16-åringen på jobbet svängde vi inom Getinge för att se hur högt ån stigit där. Vi kunde konstatera att snart är brovalven i den gamla stenbron under vatten och då dämmer det rejält uppströms….Igår förmiddag så sydde jag en del. Jag la upp ett par av 16-åringens byxor, lappade ett par av 14-åringens jeans och justerade en av mina västar i midjan. Mitt i sömnaden så ringde mobilen och en granne berättade att ett träd blåst omkull på vägen utanför oss. Jag satte på mig sågargrejorna och gick ut och kapade upp trädet samt släpade det åt sidan. Livet på landet! Eftersom det blåst och regnat på tvären så har jag inte kunnat sitta ute på min vanliga plats och röka pipa på kvällarna. Istället för att sitta på framsidan av huset så har jag suttit på baksidan, mindre bekvämt men i lä och regnfritt.

 

Planen var att 14-åringen skulle ta tåget till mormor och morfar i Värmland idag. Jag skulle skjutsa honom till stationen i Falkenberg vid 13.30 så klockan 13.00 kollade jag med trafikverket att tåget gick som det skulle – det gjorde det. Tjugo minuter senare scrollar jag snabbt igenom nyheterna och ser då en rubrik om att tåget jag nyss kollade är inställt! Järnvägen mellan Kungsbacka och Mölndal får inte trafikeras på grund av översvämning. I texten står också att man inte sätter in ersättningsbussar, antagligen för att E6 också är avstängd på grund av översvämning på den sträckan. Jag gick genast in på Trafikverkets hemsida och nu står där att tåget är inställt. Sonen åker inte till mormor och morfar idag. Han får åka med hustrun och 16-åringen när de kör dit på fredag.

 

Trots att det regnat och blåst i två dagar nu så har jag låtit en dörr in till fårhuset stå öppen. Orsaken till det stavas ”igelkott”, en kotte har boat i halmen därinne och jag vill inte riskera och stänga in den. Jag var och kollade boet ett par gånger under gårdagen och då var det tomt men jag vet att vår igelkott (den vuxna) vänt på dygnet och är vaken dagtid så det betyder inte att boet inte utnyttjas. I dag fick jag också bevis för att det är i bruk.

 

När jag skulle gå med hundarna efter lunch såg jag igelkotten i trädgården och smög mig efter den. Efter några kringelkrokar gick kotten in i fårhuset och vidare in i halmen. Hoppas den sover gott där!

Var vänlig följ och gilla: