Sent i går eftermiddag så fick jag ett suspekt meddelande skickat hit till bloggen. Det var inte en kommentar till ett inlägg utan ett mejl som skickats via kontaktfunktionen som finns på bloggen. Den som hörde av sig ville publicera redaktionell marknadsföring på bloggen, det vill säga att jag skulle låta ett företag skriva en text som lyfter fram en produkt och publicera den på bloggen som ett av mina inlägg. Enligt meddelandet skulle de tillhandahålla en ”relevant kvalitetstext som kommer engagera dina läsare, samt innehålla en organisk och passande länk till vår samarbetspartners hemsida”.

Jag har, och kommer inte, svara på erbjudandet av två anledningar. Den första är att jag inte är intresserad av redaktionell marknadsföring och den andra är att jag tror det är nåt skumt med förslaget. Jag har svårt att tro att nåt företag skulle vilja använda min blogg för att få ut sitt budskap. Jag har googlat på företaget, Discover Media, och på personen som skickade meddelandet och en sån person som är verksam inom den aktuella branschen verkar finnas men jag hittar inga företag med det namnet i Sverige. Utomlands hittade jag däremot två företag som heter Discover Media och båda säger sig syssla med bland annat redaktionell marknadsföring. Trots att det verkar finnas lite substans bakom mejlet så kan jag inte tro annat än att det är nån form av bluff. Den e-postadress som uppges verkar också konstig, @discovermedia.io, jag har aldrig sett ett domännamn sluta med io innan.

Därmed inte sagt att mejlet inte kittlar mitt ego, för det gör det. Skulle förslaget vara genuint så känns det som en komplimang att nån tycker att det jag skriver här är tillräckligt intressant och relevant för att användas som en marknadsföringskanal. Skulle förslaget vara äkta och inte nån avancerad form av nätfiske så väcker det också en del frågor hos mig. Den första är förstås vilket företaget är som vill få in reklam hos mig är? Det första som dyker upp i huvudet på mig är att det är nåt slags läkemedelsföretag som säljer psykofarmaka men sånt är ju receptbelagt så det känns inte meningsfullt att göra reklam för såna preparat på en blogg. Möjligen kan det vara nån sorts hälsokostpreparat som påstås vara bra mot depression, oro eller ångest. Vad vet jag? Den andra frågan jag undrar över är vad jag skulle få i utbyte? Knappast pengar utan mer sannolikt en uppsättning av vad det nu är som ska marknadsföras. Jag kan inte heller låta bli att undra på vilka kriterier min blogg valdes ut? Vet de nåt om mina besökssiffror? Jag trodde att jag var den ende som kunde se den statistiken och jag kollar den ju inte men det finns kanske sätt för en extern part att se en hemsidas besöksstatistik? Jag vet inte och jag ska försöka att inte fundera för mycket på det heller.

Ska jag summera mina känslor kring mejlet så blir det – konfunderad men ändå road.

Var vänlig följ och gilla: