När jag låg och gjorde sit-ups efter gårdagens löpning så knackade det plötsligt på dörren. Det visade sig vara ägaren till Getinge grus (med fru) som ville prata om backsvalorna och HPs artikeln (som jag inte är inblandad i – har inte haft nån kontakt med HP). Jag blev förstås överraskad och initialt gick jag i försvarsställning men efter en stund så slappnade jag av och vi hade ett bra samtal. En sak som framkom under samtalet var att Halmstads ornitologiska förening (HOF) aldrig kontaktade Getinge grus angående backsvalorna som jag trott att de gjort. När jag först upptäckte att svalorna byggt bon i jordhögarna rapporterade jag det till ornitologerna och de sa att de skulle skriva till Getinge grus och be dem låta svalorna vara ifred under häckningen. Det gjordes tydligen aldrig (fick det bekräftat under gårdagskvällen). Rent juridiskt så förändrar det inget, en verksamhetsutövare är skyldig att ha koll på att verksamheten inte skadar skyddade djur, men jag är övertygad om att den här situationen aldrig uppstått om HOF skickat brevet som de sa att de skulle göra.

Nåt annat som hände i går var att jag utmanade en bilist på leken ”vem blinkar först?” när jag var ute och sprang. Jag springer mycket på småvägar häromkring och de flesta bilister jag möter visar stor hänsyn och sänker farten och håller åt sidan när de passerar mig. Det finns dock en kristdemokrat här (kör i varje fall en bil med stora KD-loggor på) som inte gillar att visa hänsyn och omtanke (följer väl bara partiprogrammet….). Jag vet vilket hus bilen hör till och jag har funderat på och gå dit och ta ett snack med dem men tänkt att jag konfronterar dem på vägarna istället. I går såg jag på långt håll att det körde ut två bilar från det huset varav den ena svängde åt mitt håll. När den närmade sig såg jag dock att det inte var KD-bilen (en vit Ford Mustang, elbil) utan en pick-up. Den som satt bakom ratten körde i varje fall som kristdemokraten, fullt ös – medvetslös! Håll er undan för här kommer jag!. I stället för att kliva åt sidan höll jag ut så att jag sprang mitt i vägen men pickupen blåste på mot mig i fortsatt hög fart men jag stannade kvar mitt i vägen. Till slut sänkte bilen farten och medan jag oberörd löpte på så höll den ut i vägrenen för att komma förbi mig. King of the road! Möter jag den faktiska KD-bilen så får jag dock passa mig. Kristdemokraterna gillar ju hårda tag – ”Skjut kvinnor och barn!” – så den kanske bara smäller på mig.

Trevligare bilmöten under gårdagen var med en MG MGB GT från 1973 och en Ford Taunus (årsmodell okänd).För några dagar sen bloggade jag om att jag inte sett kaniner på länge. Under hundpromenaden i morse så såg jag fem stycken (2+3). Jag såg dem bara på håll men det råder inget tvivel om att det var kaniner och inte unga harar.

Utöver kor och kalvar i våra hagar så finns här även kvigor i en hage på andra sidan vägen. I går var det uppenbart att strömmen inte gick runt i staketet i kvigornas hage. En av dem hängde ogenerat på stänget. Hustrun informerade djurägarna och de åtgärdade problemet.Avslutningsvis en humla, Betty och en tornfalk. Det Betty gör på fotot är att hon glufsar i sig allöv. Det växer en al längs med vår vanliga promenadrunda och hon stannar alltid och käkar lite blad när vi passerar.

Var vänlig följ och gilla: