Jag trodde att min förkylning skulle förvärras under natten men den har faktiskt blivit lite bättre. Det är kanske all rå ingefära jag stoppat i mig som gjort lite nytta.ingefara_ra Jag är fortfarande förkyld så det blir ingen träning eller utomhusarbete idag. Det kan i och för sig kännas skönt när jag ser vilket ruskväder det är ute.

Den nionde januari så mejlade jag texten nedan till min handläggare på Försäkringskassan (sjukersättning är det som tidigare kallades förtidspension):

Jag vill bara tala om att jag idag har postat en ansökan om sjukersättning.

Orsaken till den här helomvändningen är bl.a. den senaste inläggningen som jag tyckte var väldigt jobbig. Jag kämpar på men faller ändå hela tiden tillbaka. Det känns också som att jag ständigt jobbar mot en klocka som tickar på och det stressar mig oerhört (vilket resulterar i ångest och i slutändan även suicidtankar).

Jag har också funderat över varför jag kämpar så och kommit fram till att min rehabilitering har handlat om fel saker för mig. Mitt mål har inte varit att bli frisk utan det viktigaste har varit att komma tillbaka i arbete. Det har nog blivit väldigt kontraproduktivt i mitt fall. Det viktigaste borde ju vara att bli frisk och så får vi se vad som händer sen.

Det ovan nämnda, i kombination med det du tog upp på det senaste mötet (och som andra tagit upp tidigare), gör att jag känner att det som är bäst för mig vore sjukersättning. Jag vet att det inte är en återvändsgränd utan jag hoppas att en sjukersättning ska ge mig ro att läka.

Jag har diskuterat beslutet mycket med min fru men även med XXXX (på Bergsgatan) och YYYY. Alla säger de att det inte handlar om att min situation är svart eller vit men att mycket talar för att en sjukersättning är rätt väg framåt efter en så lång sjukskrivning som jag haft.

Just nu känns det väldigt skönt att mitt beslut är fattat. Jag hoppas att det inte blir nåt strul under handläggningen (det blir väl inte du som handlägger det ärendet?) men nu är saker och ting utanför min kontroll. På Försäkringskassans hemsida stod det att handläggningstiden är ca fyra månader. Stämmer den bedömningen även i Halmstad?

Hälsningar

Johan

Jag tycker att mejlet ganska väl beskriver varför jag skickade in ansökan.

Handläggningstiden var inte fyra månader som jag trodde, utan en månad. I veckan fick jag besked av Försäkringskassan att de beslutat ge mig hel sjukersättning.sjukersattning_beslut_sid1_a

Den känsla som dominerar nu när jag fått beslutet (egentligen ända sen jag skickade in ansökan) är lättnad. Jag känner mig inte längre jagad och jag tycker att jag känner lite mera ro än tidigare. Jag tycker också att jag varit gladare sen jag skickade in ansökan.

Lättnad är inte den enda känsla som jag känner nu. Det finns en hel del osäkerhet (vem är jag nu? ändras min identitet, i så fall hur?) men givetvis finns också en del skuld och skam. De positiva känslorna är dock mycket starkare än de negativa. Det känns lite som att jag under en lång tid varit ute i väldigt starkt solljus och nu har jag fått komma in i skuggan under ett parasoll.skugga_strand

Sjukersättningen är skäl för uppsägning från arbetet. När jag lagt ut det här inlägget på bloggen så kommer jag att mejla min chef och meddela honom att jag fått sjukersättning. Sen är det bara att vänta på att bli uppsagd.

Jag ska också ändra meddelandet på min mobiltelefon. Fram till nu har jag sagt ”Hej! Ni har ringt Johan Asplund på WSP….” och det känns överspelat. Det har väl i och för sig varit överspelat rätt länge men jag har inte velat ändra meddelandet fast jag tagit över mobilabonnemanget. Orsaken till att jag inte velat ändra meddelandet har nog varit nån slags konstig lojalitet med företaget – Tänk om en kund ringer och inte förstår att han kommit till en WSP:are och därför inte lämnar ett meddelande utan istället ringer SWECO eller Thyréns. Från och med nu får WSP klara sig utan mig.

Feelin´good again

Var vänlig följ och gilla: