Per Svensson – blind och undantagshjon

När jag satt med pipan ute på gårdsplanen härom kvällen så funderade jag lite på alla de som bott här innan oss, alla fötter som gått över gårdsplanen. Vår gård, eller i varje fall marken som motsvaras av den, hade tidigare beteckningen Underlund nr 1 i myndigheternas rullor och den finns omnämnd redan i Hallands Landsbeskrivning från 1729 (kallades då N:o 1 Underlund Swens gård).

Under piprökningen så kom jag att tänka på att det kanske går att spåra de som bott här via de kyrkböcker som finns digitaliserade hos Riksarkivet. Jag har ju ägnat mig lite åt danska kyrkböcker på nätet när jag spårat morfars släkt bakåt och tänkte att jag borde kunna göra samma sak för vår gård.

Jag har nu varit inne och kollat i kyrkböckerna och där finns mer information än jag hunnit processa. Eftersom de äldre böckerna är svårlästa har jag koncentrerat mig på slutet på 1800-talet då handstilarna var läsligare. Vi har alltid fått höra av grannar att vid sekelskiftet 1900 så bodde här en familj som hette Bengtsson och som bestod av mannen Johan, hans fru och två döttrar – Charlotta och Hulda (här förevigade på gårdsplanen med hästar och dräng). Det stämmer för jag hittar dem i församlingsböckerna men det verkar ha bott betydligt mer folk än så här då. Bakom beteckningen Underlund nr 1 så döljer sig nämligen en fastighet med flera ägare, det verkar som att det bodde minst tre familjer här under 1800-talet och början på förra seklet. Två av familjerna stod för vardera 3/8 mantal av gården och en familj för ¼ mantal. Det finns också dokumentation om familjer i hus (jag gissar på torp) som inte äger nån mark men som redovisas under Underlund nr 1. Ett av torpen namnges som Kristinelund, ett namn jag aldrig hört häromkring. På kartor från 1828 (byggnader markerade som A är Underlund nr 1) så framgår dock att här fanns ännu fler byggnader än nu, både kring huvudbyggnaden och utspridda runt om, så det fanns kanske plats för allt folket.

Två personer som jag vet säkert bodde här, i samma hushåll som familjen Bengtsson, var Per Svensson med makan Agneta Svensdotter. Per är beskriven som ”Blind/undantagshjon” vilket jag tolkar som att han och hustrun var fattiga och på obestånd, förmodligen hade de det inte så lätt. Per dog år 1900 och Agneta nio år senare. Fotot som finns i rubriken till det här inlägget är inte på Per Svensson men i min fantasi är det ungefär så han såg ut. Fotot är på Maolra Seoighe, en irländsk lantbrukare som var samtida med Per men med en historia som jag tror är ännu mer tragisk än Pers. Jag kanske berättar om Maolra annan gång.

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

Google translate:

Arkiv
Länkar
The Pitti Peacock
Mr Porter gör en ironisk betraktelse av herrmodemässan Pitti Uomo.
Saoradh
För ett fritt och enat Irland - Nu!
Paul Smith
En intervju med en inspirerande människa och designer som gör snygga, bärbara kläder
Nelly´s garden
En bra blogg
Boxning
En rond som inspirerar mig – Ibland överträffar verkligheten Hollywood. Släng dig i väggen Rocky!
Aileen from Derry
Om vådan av att kliva in i fel bil
Gilla och dela
RSS
Följ via Email
Facebook
Google+
https://villblifrisk.com/per-svensson-blind-och-undantagshjon/
Twitter
INSTAGRAM