Jag köpte en kostym på Kupan i Falkenberg idag. Jag äger nu ytterligare en grå kostym, denna är i ett grovt, lite filtlikt ylletyg. Det är precis en sån där kostym man vill ha på sig när man går runt och inspekterar ägorna. Ett typiskt plagg som jag är svag för.kostym_strachan_a

Kostymen är märkt Strachan & co Ltd. Jag sökte på nätet efter namnet och fick några träffar. En av träffarna var en stiftelse (Stroudwater Textile Trust, www.stroud-textile.org.uk) som arbetar med att bevara minnet av textilindustrin i Stroudområdet (en del av västra England). Jag mejlade dem och frågade lite om firman Strachan & co Ltd. Jag fick ett snabbt svar med besked om att Strachan & co Ltd vävt tyg vid sin fabrik, Lodgemore Mill, 1865-1990 men att textilindustrin på platsen hade rötter tillbaka till 1300-talet. Strachan & co Ltd hade inte någon egen klädessömnad så tyget har sålts till en skräddare/konfektionsindustri för att sys upp till en kostym. Enligt Stroudwater Textile Trust så tillverkade firman tyger av yppersta kvalitet och sålde en hel del till Savile row. Kostymen saknar ju märkning förutom Strachan & co Ltd så jag kan ju fantisera om att den sytts upp av en exklusiv skräddare.marke_strachan_a

Strachan & co Ltd lever vidare under ett annat namn men numera tillverkar man tyger till biljardbord och tennisbollar(!). Man levererar tydligen tyg till de bollar som används i Wimbledon. Firman heter numera Wool Speciality Products Ltd, förkortat WSP Ltd. Det är ju lite kul med tanke på min koppling till konsultfirman WSP.

Jag älskar när kläder jag köper genererar en massa frågor och spännande svar. Bara glädjen med att få efterforska kostymens ursprung gör att den är värd mycket mer för mig än de 90 kr jag betalade för den.

Var vänlig följ och gilla: