Jag fyllde år i torsdags och familjen har en tradition att äta ute eller ta hem köpemat på födelsedagar (vi gör inte sånt särskilt ofta annars). Av olika anledningar blev ätandet inte av förrän i går då vi köpte mat från en nyöppnad restaurang i Halmstad (Elviras) som bland annat serverar arabisk mat. Restauranger med annan mat från Mellanöstern än kebab och falafel är inte så vanliga i Halmstad så jag tyckte det var kul att prova. Jag ville också se om jag kände igen några smaker från den irakiska mat jag åt de år pappa och jag bodde i Bagdad. Ska jag vara ärlig så testade vi knappt det lokala köket, det blev mest ”internationell” mat på restauranger. Vi hade dock en hemhjälp (Teresa) som lagade mat ibland och då blev det ofta arabisk mat – det jag minns bäst är fyllda paprikor och vinbladsdolma.

På Elviras hade de inga fyllda paprikor men de hade vinbladsdolma som jag tyckte påminde om dem jag åt för länge sen. Till dolman åt jag Kafta d.v.s. en gryta med köttfärskebab och jag tyckte den var väldigt god. Till efterrätt blev det baklava.

Mycket stök har ju hänt i Irak sen jag var där 1981-83 och jag har ibland funderat på vad som hände med Teresa. Hon lär inte leva längre men hon levde förmodligen under båda Gulfkrigen och Saddams fall.

Avslutningsvis två överflygningar och månen. Planet är en SAAB 91D Safir tillverkad 1959. Hur gamla sångsvanarna är vet jag tyvärr inte. Visste ni att sångsvanen är Finlands nationalfågel? Koltrasten är Sveriges.

Var vänlig följ och gilla: