Efter fikat i eftermiddags så satt jag och begrundade om jag hade nåt att blogga om men inspirationen tröt så jag nyhetssurfade lite och kollade sen e-posten – och då fick jag lite att skriva om! Mejlet till höger fanns i inkorgen (klicka på det så blir det läsbart).

Bakgrunden till mejlet är ett samtal som fördes i torsdags när vi hämtade gran. Under korvgrillningen så pratade vi lite om tweed och de olika tartanmönster som olika gods i Skottland håller sig med. Samtalet hade sitt ursprung i en kort film jag såg på YouTube, Filmen, ”Tweed: From hill to hill, a rural tradition”, handlar om ett litet väveri i Skottland som väver åt ett antal stora gods (och även till filmer, bl.a. Braveheart).

Vid brasan så skojade vi lite om att vi skulle ha ett tartanmönster för vår gård. Under julhelgen så kunde jag inte låta bli att tänka lite på vilka färger jag skulle vilja ha i vårt eventuella tartanmönster. Jag kom fram till att jag skulle vilja kombinera lila och orange på nåt sätt, lite oklart hur och med vilka andra färger.

När jag igår satt jag vid datorn och inte hade nåt att göra så googlade jag ”Design your own tartan” och fick ett antal träffar. På vissa hemsidor skulle man registrera sig för att komma åt deras designprogram men på House of tartan kunde man börja designa direkt. Antalet färger var lite begränsat och tyvärr fanns inte orange med men bara för skojs skull gav jag mig på att designa ett tartanmönster. Resultatet blev så här (och sådär).Som synes har jag lila och en rödbrun färg som bas och jag skulle vilja haft orange istället för rödbrunt. Fast när jag nu ser det färdiga resultatet så är jag inte riktigt säker på att orange hade funkat. Den nuvarande färgsättningen känns lite 70-tal och jag skulle inte vilja ha en kavaj i det tyget, men kanske en pläd.

När man designat färdigt så kunde man anmäla intresse för att registrera sitt mönster och av ren nyfikenhet gjorde jag det. Mejlet i inledningen är det svar jag fick. För £145 (plus moms) så kan jag registrera mitt mönster som det officiella tartanet för Underlunds gård. Jag har googlat lite mer och fått fram att om jag kontaktar ”The Scottish Register of Tartans” direkt så kostar det bara £70 att registrera mönstret men då måste jag själv skicka in det (en bild går bra, det behöver inte vara ett färdigt tyg). Ingendera av alternativen är dock aktuella. Men om jag nån gång skulle registrera ett mönster så vill jag nog fortfarande ha nåt med lite lila och orange i sig men på en brun botten, då kanske det skulle gå att använda till en kavaj.

Var vänlig följ och gilla: