Hustrun har semester nu och en del av sin lediga tid har hon ägnat åt att baka bröd. Igår bakade hon squashbröd och det väckte gamla minnen till liv. När vi pluggade i Uppsala och bodde i ett torp utanför Sigtuna så bakade vi mycket. Bakningen kom sig huvudsakligen av vårt ansträngda finansiella läge, det var verkligen knapert då eftersom de pengar vi hade la vi på hästarna. Under större delen av studietiden så hade vi två hästar, en period hade vi till och med tre, och hästar kostar pengar. Vi jobbade extra i stallet där hästarna stod och jag jobbade extra på Systembolaget men ofta var det väldigt mycket månad kvar när pengarna tog slut. Det hände att vi var tvungen att panta flaskor och burkar för att få ihop de sista kronorna och en gång så skickade hustruns föräldrar faktiskt en ”nödsändning” med förnödenheter till oss när det var extra tajt.

Tillbaka till squashbrödet – under sensommaren bakade hustrun ofta squashbröd eftersom vi brukade odla squash i vårt lilla trädgårdsland. Har man inte ätit squashbröd kan jag meddela att det är fantastiskt gott, väldigt saftigt och smakrikt. Nåt år när vi fick väldigt mycket squash så syltade jag även såna – smarrigt! Klicka på fotot nedan så blir receptet läsbart.Under Betty-promenaden i morse så fotade jag både stora och små bevingade varelser, tranor och humlor. Äter tranor humlor? Jag är säker på att humlor inte äter tranor men hur det omvända förhåller sig vet jag faktiskt inte. Jag fotade båda men humlorna kom jag betydligt närmare.Jag tror att jag nämnt att vi börjat leta ersättningshund efter Betty, hon blir tio i höst och vi vet inte hur länge till hon får vara pigg och frisk. Att ha hund är så bra för mig att vi inte vill hamna i en hundlös period så för ett tag sen började vi titta på omplaceringshundar (både renrasiga och blandras). Vi vill helst ha en lite äldre hund som vi inte behöver gå en massa kurser med men det kravet är inte hugget i sten. Nu har det dykt upp en 11-månaders blandrashane (labrador och amstaff) som verkar intressant. Vi ska dit med Betty på måndag så att hundarna får träffas och så får vi se. Den här hunden är yngre än vi egentligen tänkt oss men jag tror han kan bli bra. Flyttar han hit så kommer vi skära honom eftersom det inte funkar att ha en han- och honhund ihop (under löpen). Jag har inget foto på hunden (de finns i hustruns telefon) men han ser ut ungefär som hunden på fotot.

När jag kollade nyheterna på SVT i eftermiddags så fanns där en text som gjorde mig bedrövad. Ett band bestående av vita män, några med dreadlocks, som spelar bland annat reggae hade fått avbryta ett gig för att publiken tagit illa vid sig. Publiken hade upplevt att bandet ägnat sig åt kulturell appropriering eftersom medlemmarna inte var svarta och inte själva upplevt kolonialism eller rasism. Arrangören bad tydligen också publiken om ursäkt för att de inte skyddats bättre…… Jag tar mig åt huvudet! Sånt här jävla nonsens spelar SD och extremhögern rätt i händerna eftersom folk tröttnar på alla som är så otroligt överdrivet woke. Det är inte kulturell approriering om vita män i dreads spelar reggae och ingen är så utsatt att han eller hon ( ja, jag skriver inte hen) inte kan besöka en konsert med sagda vita män på scenen utan att ta psykisk skada.

Om bandet bestått av irländare hade det då varit ok? Irland har upplevt kolonialism och irländare har diskriminerats kraftigt på grund av sitt ursprung. Skyltar med texten ”No Irish, no blacks, no dogs” eller “No Irish need apply” var länge vanliga i Storbritannien och USA. Under IRAs mest aktiva år drabbades också irländare bosatta i Storbritannien av diskriminering och våld. Kan irländare därför passera genom nålsögat som ger dem ”rätten” att spela reggae och ha dreadlocks?

Att skrika ”kulturell appropriering” för sånt här verkar bli allt vanligare och mitt intryck är att det är en klick väldigt lättkränkta, konfliktsugna och mediekåta människor som ligger bakom. Allt de lyckas uppnå är dock bara att framstå som idioter och att de därför inte blir tagna på allvar när de faktiskt lyfter fram verkliga situationer där rasism och kulturell appropriering visar sina fula trynen. De ger också högern vatten på sin kvarn vad det gäller deras svepande kritik av hela vänsterrörelsen som ett gäng extremister.

Min stora förhoppning är att detta är hittepå och inte sant, helt enkelt falska nyheter, för den här artikeln skrämmer mig lika mycket som Trumps uttalanden.

Var vänlig följ och gilla: