För en dryg vecka sen så bloggade jag om att jag firade 10-årsjubileum som psykpatient. I morse så uppmärksammade hustrun mig på att det i tisdags var 25 år sen jag muckade från mitt fängelsestraff för att ha vägrat värnplikt. Perioden 5:e april till 6:e juni 1992 tillbringade jag på Saltängens kriminalvårdsanstalt i Norrköping.

På bilden nedan så syns fönstret till min cell. Fast det var inte mycket till cell, rummet var stort och eftersom det saknade toalett så låste de aldrig in mig. Avdelningen var låst på natten (vi skulle vara i cellen/rummen senast 22) så jag kunde inte röra mig helt fritt.Då som nu fanns det inga galler för fönstren och anstalten (som inte var särskilt lik en traditionell kriminalvårdsanstalt) hade varit lätt att rymma ifrån (särskilt som jag, efter påstötningar från Östergötlands friidrottsförbund, fick dagliga permissioner för att löpträna). Vi som satt där var inte rymningsbenägna utan hade alla accepterat straffen och beslutat oss för att avtjäna dem utan större knot. Ibland kändes det nästan som att det hade att varit att föredra att fängelset varit mer fysiskt rymningssäkrat, nu kändes det som om jag var min egen fångvaktare och det fick mig att känna mig kuvad – det är ingen trevlig känsla.

Jag har rotat i mina lådor och faktiskt hittat den gamla MUCK-tröja jag lät trycka upp. Jag hade den inte särskilt ofta men när jag hade den på mig så roade jag mig alltid med att tänka att ”alltid retar den nån!”. Lite omoget men jag ler fortfarande åt det när jag tänker tillbaka.Som synes är tröjan uttöjd och i ett dåligt skick. Jag tryckte upp den när jag pluggade i Uppsala och då var det nästan alltid rätt tajt med pengar så jag köpte den billigaste vita T-tröja jag kunde hitta.

På praktiken idag gjorde jag nåt som jag inte gjort sen jag började där i september 2013 – jag tog semester. Jag har varit frånvarande korta perioder men jag har aldrig tagit en längre sammanhängande semester. Jag hade tänkt “jobba” hela sommaren men de senaste veckorna har jag känt att det går allt tyngre för mig på praktiken så jag tror att det kan vara bra för att vara ledig några veckor. Tanken var att måndag skulle vara min första semesterdag men då ska de tacka av en som ska sluta och jag vill vara med på det så semestern börjar formellt inte förrän på torsdag nästa vecka (är alltid ledig från praktiken på tisdagar och onsdagar).

Var vänlig följ och gilla: