När jag i förmiddags rökte dagens pipa så satt jag på gårdsplanen trots att det var lite kylslaget. Utöver pipan så underhölls jag av fåglar i kastanjerna som påbörjat sjunga in våren, där var bland annat nötväckor och koltrastar, en och annan skata passerade också men de bjöd inte på mycket till sång.

Kastanjerna har börjat få knoppar, även om de fortfarande är små. När jag var fram och tittade på knopparna så blev jag påmind om att jag fortfarande har kvar en del av höstens arbete med kastanjen – att kratta undan kastanjer och bladstjälkar från gräset och kullerstenen runt träden. Jag har fått undan det mesta av löven men det återstår en del krattande innan alla spår av hösten är borta. Innan jag vet ordet av har propsar gräset på att bli klippt och då måste alla stjälkar och kastanjerna vara borta.

Vårt första lass ved har anlänt och jag har påbörjat lavningen. I morgon kommer ett lass till så det kommer bli mycket ved att lava i år. Initialt känns vedstaplandet som ett sisyfosarbete men jag vet innerst inne att om jag bara hänger i (och kanske också får lite hjälp av ungarna) så kommer vedhögen till slut att vara försvunnen och veden ligga i en prydlig trave under sitt tak. Termodynamikens andra lag i ett nötskal – att skapa ordning kostar arbete/energi.

Var vänlig följ och gilla: