Det blev ett blogginlägg idag trots allt. När jag skriver det här så är klockan 23 och jag har haft en riktigt tung dag men under kvällens pipstund så vände det och jag fick lite ork och gnista tillbaka. Det har varit ännu en varm dag så kvällen var ljum och jag satt i shorts och skjorta och rökte. Även om jag inte gillar att det mörknar tidigare på kvällarna nu så finns den en tjusning, eller ett behag, i att sitta i mörkret när det är varmt ute.

Det som varit jobbigt idag har varit en del konkreta saker men huvudsakligen har det varit en allmän trötthet och nedstämdhet som tyngt mig. De konkreta sakerna har bland annat handlat om att vi har halta får. Det de lider av är klövspaltseksem (dvs en infektion mellan klövhalvorna) och vi har haft problem med det hela sommaren så med jämna mellanrum har vi fått behandla för det. Problemen orsakas av en bakterie och behandlingen består av att vi spejar med en antibakteriell och uttorkande sprej. Bakterien finns naturligt i jorden och vi tror att alla fåren smittats i en och samma hage, den där vi anlade avlopp i vintras. Jag tror inte att problemet har med avloppet som sådant att göra utan snarare att det grävts en massa i hagen (för provgropar och själva avloppet) och då har djupare liggande jord kommit upp i markytan. Jag har inga som helst vetenskapliga belägg för den teorin med det är i varje fall vad jag tror. Fåren får i varje fall inte gå i den hagen något mera på ett bra tag. Halta får innebär arbetsinsatser från hustruns och min sida och det innebär också skuldkänslor för mig, det känns som att jag är en dålig djurhållare som får återkommande smittor som djuren far illa av.

Vi har försökt hålla de halta fåren instängda så att de får gå på ett torrt underlag och så att det blir lättare att få tag på dem för behandlingen. När vi behandlat färdigt i kväll så upptäckte dock hustrun att två av lammen som går ute också var halta. Vi fick därför fånga in dem i hagen och spreja dem med. Jag tycker det är jobbigt att hustrun såg hältorna i kväll och att jag missade dem när jag tittade till fåren under dagen. Jag vet att hon har ett bättre djuröga än vad jag har men fåren är på nåt sätt ”mina” djur och därför tycker jag att det faller på mig att se till att de mår bra.

Det om halta får. Hustrun fyllde år idag, 25 eller vad det nu var….. Vi har dock inte firat henne ordentligt. Jag glömde till och med att hissa flaggan i morse. Vi firade dock lite grann i helgen när tolvåringen tillsammans med hustrun bakade en chokladtårta.

Var vänlig följ och gilla: