svt_20150420_aNu har det skett ännu en flyktingtragedi på Medelhavet. Politikerna svarar med floskler som ”De som placerar dem på båtar är terrorister”. Det är tyvärr vi, du, jag och våra folkvalda som tvingar ut människor på den typen av båtresor. Det är vi som har byggt Fästning Europa och nu verkar vi tro att människor ska acceptera att leva i misär utanför murarna och vara nöjda med det.flyktingar_medelhavet

Det är självklart att ekonomiskt och politiskt utsatta människor kommer att försöka ta sig till Europa i hopp om ett bättre liv, även fast vi bygger murar och skapar Frontex.EU_taggtrad Vi ska vara väldigt tacksamma för att de än så länge kommer hit med mössan i handen och bara ber om ett bättre liv. De hade mycket väl kunnat komma hit fyllda av hat och ilska och försökt ta del av vårt välstånd med våld.

Tiggeriet på våra gator tiggare_aär en sida av samma mynt, inte fullt så desperat men nästan. Det är därför jag ger pengar till tiggarna, för att de är så desperata och så i behov av hjälp. Visst, problemet kan inte lösas bara genom att vi skänker pengar till tiggarna men tills vi alla får ”tummen ur” och ser till att det verkligen sker förbättringar i bl.a. Rumänien så kommer jag fortsätta att ge pengar (och ha dåligt samvete för att jag inte gör mer). Vill du göra mer så kan du engagera dig i HEM, Föreningen för hemlösa EU-migranter.

När det gäller tiggeri- och flyktingfrågan känns det som om många bara vill göra insatser utanför Sveriges gränser. För mig är det som om nån i en ambulans sa till en akut sjuk att ”du skulle kunna få hjälp och smärtlindring nu men de kan ge bättre hjälp på ett sjukhus så vi avvaktar. Tyvärr så finns det inget sjukhus men de bygger nog ett snart”.

Jag tycker också att det är utifrån perspektivet ovan som man måste betrakta de islamistiska terrorrörelserna. Jag säger inte att den enda drivkraften bakom deras framväxt är fattigdom men man måste fråga sig vad som driver människor till en sån extrem ideologi och såna extrema handlingar. Jag tror att en stor del av det svaret är utsatthet, uppgivenhet och förtvivlan. De faktorerna finns i många marginaliserade grupper, både inom och utanför Fästning Europa, och vi måste, om inte annat för vår egen säkerhets skull, göra något åt det. Rent krasst är jag övertygad om att ifall man vill passivisera människor så är välstånd är ett överlägset medel jämfört med våld.

Tillbaka till min egen ankdamm – Under eftermiddagen så var jag förbi Lettlandshjälpen i Slöinge och Kupan i Falkenberg för att se om de fått in nåt spännande. Det hade de inte men det blev ändå ett cyklop med snorkel till pojkarna.cyklop_o_snorkel_a

Jag har börjat packa inför morgondagens resa till Göteborg. För själva workshopen behöver jag ju ingen packning men jag ska också inom Ragtime och lämna in lite kläder till försäljning. När jag plockade ihop allt jag samlat på mig så blev det en del, ett gäng skjortor, ett par chinos , en hatt och ett par skor. Borrelliskjortanskjorta_borrelli_a som jag skrivit om tidigare får dock bli kvar hemma. Jag känner att jag vill behålla den själv, det är så sällan jag stöter på så exklusiva skjortor (särskilt i nyskick) att jag vill unna mig den själv.

Var vänlig följ och gilla: