Tidigare i veckan så fick jag ett stöttande mejl med anledning av att jag ställde in föredraget på CLAVIS. Mejlet fick mig att börja fundera på varför det var så jobbigt att ställa in. Vad fanns bakom känslan av att ha misslyckats?

Jag tror att högmod ligger bakom de jobbiga tankarna. Jag tror dessutom att det finns stora likheter mellan hur jag reagerat på det inställda föredraget och på min vurpa i ishallen. Jag tror att det är högmod som spökar i båda situationerna. Jag tycker (mer känslomässigt än logiskt) att jag med både skridskoåkningen och föredraget ”sa” att jag är nåt – ”jag kan åka i_am_not_conceited_2_askridsko bra” och ”jag kan hålla ett föredrag”. Jag tyckte jag var ”nåt” (som det visade sig att jag inte var). Jag kanske inte sa det högt och tydligt till min omgivning men tankarna fanns i huvudet på mig. Åtminstone har jag tolkat det så efteråt och det har styrt mina känslor.

För mig är högmod en av de sämsta egenskaperna jag kan ha. Att tro att jag är nån, att jag kan nåt, när jag i själva verket inte kan ”leverera”. Jag tillämpar ”Jantelagen” väldigt strikt på mig själv.jantelagen_2_a

Jag inser att det är ett väldigt dömande sätt att betrakta tillvaron på. Tyvärr är det sättet att tänka väldigt naturligt för mig, det är som en autopilot som styr mina tankar när jag betraktar och bedömer mig själv. För att kunna börja tänka annorlunda tror jag att jag måste förstå varför jag tänker på det sättet. Hur kom det sig att det här tankesättet uppkom hos mig? Jag tror att det kan komma att ta tid, och vara smärtsamt, att reda ut varför jag tänker så.

Jag uppenbarligen lite kvar att jobba på i terapin.

therapy_rocks_a

Var vänlig följ och gilla: