Igår var det två år sen jag rökte pipa allra första gången och eftersom det även var (inte exakt på dagen men bra nära) 30 år sen jag åkte till Irland för första gången så firade jag genom att öppna ett paket med min absoluta favorittobak, irländska Mick McQuaid plug. Just den tobaken tillverkas inte längre men jag har köpt på mig ett lager, sex paket (ett mycket modest lager i ”pipsvängen”), som jag tänkt ska räcka i lika många år. När den tiden har gått så hoppas jag att jag hittat en ny favorittobak.

Tyvärr resulterade stoppet i en ”snedtändning”, kanske inte som att tända snett på droger utan mer i form av att lugnet och den behagliga upplevelsen istället blev stress och oro. Orsaken till det var att jag spelade in en pipvideo medan jag rökte och inspelandet gick inte bra och när det till slut var gjort så satt jag bara och var stressad över hur jag skulle hinna redigera och få ut videon under kvällen. Det blev inte alls en bra rökupplevelse så jag avbröt och gick in efter en stund men då var det försent eftersom jag redan stressat fram en ångestattack.

Det är fascinerande att tiden går så fort, 30 år sen första irlandsresan och dessutom 30 år sen studenten. Var har tiden tagit vägen? Jag och mitt ressällskap flög i varje fall till Irland dagen efter att ha tagit studenten (förmodligen kring den 6:e juni 1988) och var där i två veckor.

Jag har inga foton från irlandsresan men jag har ändå en ganska god minnesbild av vad vi gjorde där. Bilderna nedan är från senare irlandsbesök eller ”lånade” på nätet. Vi flög till Dublin och var där några dagar innan vi åkte västerut, först till Galway och sen till Clifden i Connemara. Det starkaste minnet från Connemara, ja av hela semestern, har faktiskt med fotboll att göra. När vi var på Irland så spelades fotbolls EM i Tyskland och under en av våra dagar i Connemara så lyckades Irland besegra England med 1-0, målet innickat av Ray Houghton. Nedan finns två länkar till YouTube som knyter an till Irlands EM-äventyr 1988. Den första är ett kort sammandrag av matchen mot England och den andra är Christy Moores beskrivning av irländska fans upplevelser på plats i Tyskland. På var sitt sätt beskriver de verkligen stämningen som rådde på Irland då.

Fotbollsfnatt i Connemara avlöstes av häftiga naturupplevelser på Aranöarna och i grevskapet Clare. Vår rundtur på den irländska landsbygden avslutade sedan med resans bottennapp, Limerick, innan det var dags att återvända till Dublin och det oundvikliga flyget hem.

Jag har lyckats pricka in mina Irlandsbesök med deras framgångar internationella fotbollsturneringar. Två år efter det första besöket, d.v.s. 1990, när Sverige floppade med 1-2 gånger tre i VM, så var jag också på Irland. De tog sig då till kvartsfinal (efter en oerhört spännande straffläggning mot Rumänien) där dock Italien blev för svåra. Videon nedan är en hyllning till lagets insats i allmänhet och tränaren Jackie ”Put ´em under pressure” Charlton i synnerhet. Tyvärr är bildkvalitén dålig men budskapet går nog fram ändå. Sommaren -90 var alla irländare del av ”Jackie´s army”.

 

Var vänlig följ och gilla: